Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Šola v naravi s tečajem plavanja – Žusterna 2016

Tudi letošnje šolsko leto smo za učence 4. razreda Osnovne šole Vransko in POŠ Tabor organizirali šolo v naravi s tečajem plavanja. Izvedli smo jo od 11. 4. do 15. 4. 2016 v Žusterni pri Kopru. Učenci so bili pet dni zelo aktivni in prizadevni. 

Hrana in nastanitev

Hrana v hotelu je bila kar dobra. Vedno sem se najedla. Zelo okusno mi je bilo kosilo s testeninami in z mesno omako. To sem predlagala tudi mamici, da mi naj kdaj skuha. Nikoli več pa ne bi jedla grahove juhe, ker mi ni bila dobra. Za zajtrk smo jedli paštete, marmelade, jogurte in različne vrste kruha. Za pijačo smo si lahko izbrali čaj, mleko ali kakav. Jedli smo še ribe, makarone, različne solate in krompir. Za večerjo je bila vedno sladica.

 

Nastanitev v hotelu je potekala zelo hitro. Gospa Simona nam je priskrbela ključe. Gospe so nam zelo natančno razložile, kako se naj namestimo in odklepamo sobe. Ampak bili smo v velikem pričakovanju, zato smo tudi kaj pozabili. Hiteli smo po stopnicah in se prerivali, kdo bo prej v sobi. Ko smo prišli do sobe, smo jih odklenili in se nastanili. Sobe smo pospravljali sami, saj smo tekmovali med sabo, katera soba bo bolj urejena. Sobe je vsak dan ocenjevala gospa Maja.

 

                                                            Lara Fideršek in Zoja Šoštar, 4. b

                                                                                                  

 

Predavanje o oljkah

 

V sredo, 13. 4. 2016, smo imeli predavanje o oljkah. Obiskala sta nas oljkarja g. Boris in ga. Maja.

Gospod Boris nam je opisal oljke, in sicer: les je vlažen, zato oljke zmrznejo pri -15oC in zato v naših krajih ne uspevajo. Rastejo lahko le blizu morja. Ugotovili smo, da obstajajo tudi divje oljke, in da jih je potrebno cepiti. Obiramo jih ročno. Če jih obiramo s stroji, se poškodujejo in jih tako lahko uporabimo le za olje. Če z drevesa utrgamo olivo in jo pojemo, je grenka, zato jo moramo namočiti v slano vodo, ki iz nje pobere grenkobo. Oljko lahko posadimo tako, da damo cel plod v zemljo. Obirajo jih novembra. Po predavanju smo poskusili kruh, ki smo ga pomočili v oljčno olje, divje šparglje, ki so bili grenki ter olive, ki so bile že pomočene v slano vodo.

Iz tega smo se veliko naučili.

 

Eva Rojnik in Anika Pečovnik, 4. a

 

Jutranja rekreacija

V torek zjutraj smo se prvič razgibali. Pri razgibavanju nas je ogrela gospa Simona. Pri tem nas je razgibala tako, da smo krožili z glavo, rokami in boki ter delali predklone in zaklone. V sredo zjutraj smo šli na tek. Pri tem smo se razdelili v tri skupine. V najboljši skupini so bili tisti, ki so tekali daleč in so bili pri gospodu Žanu. Gospe Simona, Maja in Klavdija so spremljale ostale učence. Po teku smo imeli raztezanje in nato smo se malo zmasirali po hrbtu. V četrtek pa smo se razgibavali malo drugače, ker je ogreval Miha Kramar, ki je pokazal drugačne vaje. Razgibalne vaje so nas sproščale in bile so super.

Nika Gosak, 4. b

Pouk 

V šoli v naravi smo imeli tudi pouk. Dobili smo različne učne liste, se naučili pesmico Rumena podmornica in celo pisali preverjanje znanja za tuj jezik. Pouk je vodila gospa Klavdija. Potekal je vsak dan po kosilu in po večernem sprehodu. Imeli smo ga na hodniku hotela. Vsak dan smo pisali tudi dnevnik.

 

Plavanje

 

V ponedeljek po kosilu smo imeli plavanje, kjer so nas preizkusili, kako dobri plavalci smo. Razdelili smo se v skupine. Plavanje so poučevali g. Žan, ga. Simona, ga. Maja, ga. Jasna in ga. Eva. Učili smo se naslednje tehnike plavanja: prsno, kravl in hrbtno. Izvajali smo še skok na glavo in mrtvaka. Plavali smo dopoldne in popoldne. Zadnji dan smo imeli tudi hitrostno tekmovanje v plavanju.

Pri plavanju sem usvojil  zlatega delfinčka in pri tekmovanju na 25 m sem usvojil (predvidevam) 5. mesto med fanti.

 

Andrej V. Vertovšek, 4. c

 

Izlet z ladjo in ogled Pirana

 

V torek, 12. 4. 2016, smo se vkrcali na ladjo, ki se je imenovala Nova. Kapitan nam je povedal, da je ladja stara tri leta in je namenjena prevozu turistov. Iz Kopra do Pirana smo pluli približno 1 uro. Med vožnjo smo si ogledovali morje in se pogovarjali. Vmes smo se zbrali pod palubo, kjer smo imeli predavanje. Izvedeli smo veliko novih stvari. Zanimivost ki jo je povedal, je ta, da je lahko ladja tudi iz betona. Slovenska obala je dolga 47 km. Razložil nam je, da je ladja sestavljena iz vodnega dela, palube in podpalubja. Ko smo prispeli v Piran, smo se najprej izkrcali. Nato smo šli v Akvarij, ki je stal 3 eur. Ogledali smo si različne vrste rib. Tam smo si lahko kupili tudi spominke. Ogledali smo si kip Tartinija in vzpeli smo se k cerkvi, kjer smo se fotografirali. Nato pa smo se razdelili v dve skupini. Prva je šla v trgovino s spominki, druga pa na sladoled. Na koncu smo se dobili v središču Pirana. Vkrcali smo se na ladjo in odpluli nazaj v Koper.

Vsem nam je bilo zelo, zelo lepo.

 

Eva Drnolšek, Franja Kos, Andraž Žvipelj, Maj Žura in Nina Verdelj, 4. c

 

Zaključni  večer

 

V četrtek smo se po večerji zbrali v skupnem prostoru in odšli na teraso. Tam nas je že čakal DJ Simon.

Najprej smo učenci v skupinah predstavili svojo točko, potem smo se z DJ Simonom igrali igro. Učence je razdelil v dve skupini. Kadar je igrala glasba, smo vsi plesali, ko pa je glasba ugasnila, pa smo stali pri miru kot kipi.

Na koncu je v vsaki skupini ostal samo še en učenec. To sta bila Taja in Martin. Po napetem dvoboju je zmagala Taja. Poražena skupina je morala za kazen narediti 20 sklec in 20 počepov.

Sledile so glasbene želje. Pri plesanju si je moral tisti, ki je izbral glasbo, izmisliti tudi koreografijo, ki smo jo morali potem vsi posnemati. Bilo je zabavno!

 

 

 

Sara Češek, Lea Musi, Liana Sodec in Nataša Semprimožnik, 4. a

 

Besedilo in fotografije je pripravila vodja ŠVN in razredničarka 4. c

                                                                                                    

 

 

 

 

Oglejte si tudi