Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Vrnitev Valvasorjeve konjenice na grad Bogenšperk

Valvasorjeva konjenica s svojimi vsakoletnimi popotovanji nadaljuje z uresničevanjem misli slavnega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja o kulturnem poslanstvu vsakega domoljuba. Tako je do sedaj že prepotovala dobršen del naše domovine in zamejstva ter obiskala kraje, kjer je deloval in o njih pisal Janez Vajkard Valvasor v svoji slavni Slavi vojvodine Kranjske.

 

Valvasorjeva konjenica se je v petek, 24. junija že štiriindvajsetič odpravila na tradicionalno popotovanje. Tako kot vsako leto so odrinili iz gradu Bogenšperk, za cilj svoje poti pa so si izbrali grad Turjak. Namen popotovanj konjenice je tudi podeljevanje Valvasorjevih listin vsem županom občin, skozi katere konjenica jezdi.

Jezdili so tudi mimo nekdanjih gradov Šumberk in starega gradu pri Čušperku, ki sta danes le še ruševini. Konjenica se je po tri-dnevnem popotovanju v nedeljo, 26. junija, vrnila na grad Bogenšperk, kjer so organizirali slavnostni sprejem, v posebnem, sedaj že ustaljenem protokolu podelili zahvalne listine vsem tistim konjenikom, ki so prejezdili začrtano pot in s krstnim slavjem zabeležili sprejem novih konjenikov.

Oglejte si tudi