Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

ŠMARTNO, BOD' POZDRAVLJEN

Osrednja prireditev ob prazniku občine Šmartno pri Litiji in 880. obletnici prve omembe kraja v pisnih virih.
 

Na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku in 880. obletnici prve omembe Šmartnega v pisnih virih sta zbrane pozdravila župan občine Šmartno pri Litiji, gospod Rajko Meserko in predsednik državnega sveta, gospod Mitja Bervar. V svečanem nagovoru je predsednik državnega sveta z naslednjimi besedam izpostavil zgodovinski pomen kraja:

»Iz bogate in ponosne zgodovine lahko zaključimo, da so skozi stoletja tukaj živele močne skupnosti, ki so se odzivale na izzive takratnega časa in so za seboj pustile bogato dediščino. V zgodovinski spomin so se zlasti močno vtisnila dejanja in številne osebnosti, ki so imela »presežek v ideji in viziji« in so pustile neizbrisen pečat v duhovni, kulturni in znanstveni zgodovini Slovencev, Evrope in sveta. Ste dediči plemenitih vizionarjev - polihistora, raziskovalca, znanstvenika Valvasorja, edinega našega člana v najstarejši akademiji na svetu – Angleški kraljevski družbi. Ste dediči fizika Fritza Pregla, edinega slovenskega nobelovca, zdravilca in čudodelnika Jurija Humarja, dramatika Slavka Gruma in dediči številnih drugih velikanov slovenskega duha.«

V kulturnem programu so domača društva predstavila glasbo in plese iz bogate ljudske zakladnice. Stare napitnice, pesmi o vinu, hvalnice trti in žlahtni kapljici so, ob spremljavi harmonikarja Marka Krebsa, zapeli Fantje od fare, zaplesali so plesalci otroške in starejše Folklorne skupine Javorje. S pripovedmi iz ljudskega življenja je večer popestrila Erika Cerjak, za povezovanje večera sta poskrbeli članici Kulturno umetniškega društva Vajkard. Občutek jesenskega praznovanja v dvorani kulturnega doma Šmartno so pričarali člani Vinogradniškega društva ŠTUC in otroci iz vrtca Ciciban.

Kot se za Martinovo spodobi, so zbrani ob koncu prireditve nazdravili z mladim vinom in okusili dobrote, ki sta jih pripravila Vinogradniško društvo Štuc in Društvo kmetic Litija-Šmartno.


Organizatorji prireditve: Občina Šmartno pri Litiji, Javni zavod Bogenšperk, Zveza kulturnih društev Šmartno.

Oglejte si tudi