Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Šempeter-Vrtojba
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Praznično dogajanje ob prazniku sv. Petra uvod v poletno dogajanje v Šempetru pri Gorici

29. junija je godoval sv. Peter po katerem nosi Šempeter ime. Kot tradicionalno, so zato tudi letos Kulturno umetniško društvo Šempeter, Župnija Šempeter pri Gorici, Krajevni odbor Šempeter ter Društvo žena in deklet Šempeter oblikovali dogajanje ob praznovanju šempetrske šagre. 27. in 28. junija je bilo tako v Šempetru pri Gorici še posebej slovesno.

 

Tokratno praznovanje pa je bilo tudi mednarodno obarvano. V soboto se je namreč v do zadnjega kotička napolnjeni kulturni dvorani v Šempetru odvil koncert filmske glasbe, ki so ga oblikovali mladi glasbeniki in pevci delujoči v občinah Šempeter-Vrtojba ter Moša (Mossa). Kulturno umetniško društvo Šempeter je v goste povabilo Simfonični orkester Moša, Mladinski zbor Mavrica iz Moše ter pevsko skupino Singgirls iz Vrtojbe. V uri in pol trajajočem programu so nas mladi poustvarjalci pod taktirko dirigenta Fabia Persoglie s popeljali v filmski svet. Zazvenele so ''Pojem v dežju'', ''Čarovnik iz Oza'', ''Evita'', ''Pirati s Karibov'' in druge nepozabne melodije. Program so razgibala dekleta vokalne skupine Singgirls, ki so nam pod vodstvom Mojce Maver Podbersič, ob spremljavi Tilna Lancnerja na kitari in Matije Podbersiča na cajonu  zapele Kreslinovo ''Abel in Kajn'' in ''Vsak po svoje'' iz slovenskega filma '' Gremo mi po svoje.'' V zadnjem delu večera se je orkestru Moša ter Singgirls pridružil še Mladinski zbor Mavrica. Združeni glasbeniki so nas navdušili z izvedbo glasbe iz filmov ''Reševanje vojaka Ryana'' in ''Življenje je lepo'', zaključili pa so s priljubljeno ''You raise me up''. Uspešen večer, ki ga je zaokrožilo prijetno druženje, je razveselil organizatorje, saj je dokaz, da glasba povezuje ljudi, utrjuje med nami prijateljske vezi ter je lahko tudi lep zgled sodelovanja med dvema obmejnima občinama.

 

Dogajanje ob šempetrski šagri se je nadaljevalo v nedeljo, ko so se dopoldan najprej po trgu prehodile šempetrske noše, čemur je sledila slovesna sv. maša, ki jo je vodil domači župnik, Janez Kavčič. Po daritvi je župnik blagoslovil motoriste domačega kluba Kavalier in jim zaželel srečno in varno vožnjo. Srečanja na placu so se udeležili tudi motoristi iz Ajdovščine in Špetra (S. Pietro dell Natisone). Zvečer, navkljub muhastemu vremenu, pa se je praznik zaključil s tradicionalnim brjarjem, kjer so se pari lahko zavrteli ob spremljavi ansambla Primavera.

 

Praznično dogajanje ob prazniku sv. Petra je tako za nami, a poletni vrvež in pestro dogajanje v Šempetru pri Gorici se je šele dobro začelo. Zavod KŠTM Šempeter-Vrtojba je namreč tudi za letošnje poletje pripravil zanimiv in raznolik program zbran pod skupnim naslovom Poletje na placu. Izbira dogodkov, ki bodo bogatili poletne večere, je velika: že ta teden nas čakata dva koncertna dogodka: Elevators se bodo predstavili v petek, v soboto pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji operne glasbe, ki bodo lahko prislunili večnim melodijam Verdijeve Traviate. Šempetrski trg in prostor pred Coroninijevim dvorcem pa bosta živahna predvidoma vse julijske petkove in sobotne večere, ko bodo med drugim nastopili stand-up komiki in igralci, ki bodo zbrane zabavali s svojimi komedijami, predstavniki slovenske glasbene scene, kot so Neisha, Maraaya in Nika Zorjan, ljubitelje mehiške glasbe pa bodo pritegnili Mariachi Los Caballeros iz Zagreba. Seveda bo vrsta dogodkov namenjena tudi otrokom. Da ne boste katerega od dogodkov zamudili vas zato vabimo, da redno spremljate občinsko spletišče www.sempeter-vrtojba.si.

Oglejte si tudi