Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Vaški posebneži in kupci barantali s sejmarji od blizu in daleč

Prva nedelja v oktobru je bila kot nalašč za kupčevanje in barantanje. To so dokazali tudi člani Turističnega društva Rečica o Savinji, ki so prav v kostanjevem drevoredu pripravili 18. Lenartov sejem in nanj povabili rokodelce domače in umetnostne obrti. Manjkalo ni niti dobre hrane, zadišalo pa je tudi po pečenem kostanju in tovkcu
 

Pozdravne besede je obiskovalcem in sejmarjen namenil trški župan (v njegovi vlogi že vrsto let nastopi župan občine Rečica ob Savinji Vinko Jeraj) in jim zaželel dobro kupčijo in pošteno »vagovanje«. Trška policaja sta pri prebiranju sejemskega reda bila neusmiljena. »Ne si mislt, da ljehko dela vsak, kar vče. Boh varji, da bi se dons stepli, al pa, da bi kir h tepeški napelovo. Semanjega rida se marte držat usi - od sejmarju, kupcu, firbcu in tut tistih, k' ste paršli sem sam jest pa pit. Galfani je prepovedno in tega se daržte vsi, k tega je tak med lit' zadost.« sta med drugim sporočala ob otvoritvi semanjega dneva.

 

Na narodopisni prireditvi so organizatorji poskrbeli tudi za posebneže. Ti so se sprehajali med stojnicami. »Ta slatka« Cukrava Liza je vabila s svojimi bomboni, pičkurin je igral par - nepar, šuhpucer je poskrbel za umazane čevlje. Slepec, ki je prosim vbogajme je dobil kak evro v svoj klobuk. Kmečka družina je barantala in kupovala tako izdelke za domačo rabo kot kakšen priboljšek. Med stojnicami se je sprehajala trška gospoda.

Tudi ostali obiskovalci so lahko v sejemskem vrvežu našli kaj zase. Domače kulinarične dobrote so ponujale članice društva Toplica, kmečke gospodinje iz okolice Rečice in širše. Za bolezenske tegobe so s svojim čaji in rožicami pripomogli zeliščarji. Za mrzle zimske dni je bilo moč kupiti ročno pletene izdelke, marsikatera dama si je privoščila unikatni nakit ali izdelke pri lončarju in sladkarije pri  lectarju, kvačkane prte in prtičke. Moške so pritegnili žganjekuha, umetnostni kovač in sodar ter seveda dobra kapljica mošta in domačega tovkca. Omenjene sestavine so marsikateremu obiskovalcu razvezale tako mošnjiček kot jeziček, saj je bilo ob šanku slišati veliko modrovanja o tem in onem.

 

Marija Šukalo

 

 

 

Oglejte si tudi