Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

ZLATA OLIMPIJKA 16. PESNIŠKE OLIMPIJADE JE NATALIJA MILOVANOVIĆ!

V Dravogradu se je v dvorcu Bukovje prvi dan pesniških delavnic pod mentorstvom pesnika in urednika Davida Bedrača končal z literarnim večerom udeležencev že 16. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Kluba koroških študentov in Javnega zavoda Dravit. Za zlato olimpijko je bila po izboru mentorja razglašena Natalija Milovanović, študentka 2. letnika Filozofske fakultete v Ljubljani.

 

Pesnika olimpijada je projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca in ovrednotiti svoje pesmi in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti.

 

Na letošnjo že 16. Pesniško olimpijado se je prijavilo 20 dijakov in študentov iz cele Slovenije, dvodnevnih delavnic (7. in 8. novembra) pa se je udeležilo 16 prijavljenih. Njihov mentor je bil že četrto leto zapored pesnik, urednik in literarni mentor David Bedrač, saj se je z mladimi, nadobudnimi pesniki odlično ujel že prvo leto, letos pa se mu bo je kot mentor pridružil še esejist, kritik, novinar in literarni urednik Aljoša Harlamov, ki bo na nedeljski delavnici z naslovom OD OBJAVE DO SLAVE: Kako priti do prvih objav in morda prvenca mlade pesnike usmeril na pot objavljanja.

 

Udeleženci, ki so pod budnim očesom obeh mentorjev ustvarjali na štirih pesniških delavnicah, so bili: Natalija Milovanović in Julija Ovsec (Ljubljana), Mojca Bitenc in Mojca Kuhar (Rečica ob Savinji), Nejc Pačnik (Slovenska Bistrica), Tina Fekonja (Ptuj), Žiga Hren (Selnica ob Dravi), Živa Bizovičar (Škofja Loka), Ema April (Košana),Nina Krajnc (Spodnji Duplek), Janina Ulbl (Maribor), Danijel Vidaković (Trbonje), Dijana Čataković (Idrija), Vesna Mlakar (Kresnice), Lucija Jurtela (Cirkovce) in Nina Pečar (Novo mesto).

 

Zmagovalka 16. PO je po izboru mentorja postala Natalija Milovanović iz Ljubljane. Prejela je 75 tiskanih fotorazglednic sponzorja fotografskega natečaja Canon Slovenija z verzom njene pesmi, organizacijo lastnega literarnega večera ter knjižno nagrado organizatorja. Knjižne nagrade in priznanja so prejeli tudi vsi udeleženci 16. Pesniške olimpijade in nagrajenci 5. Mlade pesnike olimpijade.

 

Na natečaj 5. Mlade pesniške olimpijade, namenjen osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku, je prispelo 120 pesmic iz 16 slovenskih osnovnih in podružničnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Moj svet je pravljica, nagrade pa je strokovna komisija v sestavi Ana Pisar, pesnica, Maja Visinski Andrejc, pesnica in Barbara Žvirc, pesnica in vodja projekta Pesniška olimpijada, podelila sedmim mladim pesnikom in pesnicam.

 

V kategoriji učencev od 1. do 4. razreda je prvo nagrado prejela Pia Kaučič, 4. razred, OŠ Velika Nedelja, za pesem MOJ SVET, drugo Maj Meško, 4. razred, OŠ Velika Nedelja, za pesem ČAROBEN SVET, tretjo pa Ela Podlesek, 4. razred, OŠ Janka Kersnika, Brdo, za pesem DEŽELA LIZIK. Priznanje je prejel tudi Aljaž Gorjanc, 2. razred, OŠ 8 talcev, Logatec, ki se sicer ni uvrstil na prva mesta, je pa njegova pesem GOSPOD ALJAŽ po kvaliteti pozitivno izstopala.

 

V kategoriji učencev od 5. do 9. razreda pa je prvo mesto osvojila domačinka Zoja Plimon, 6. razred, OŠ Neznanih talcev, Dravograd, za pesem ČUDEŽNE SANJE, drugo Tibor Knaus, 7. razred, OŠ Kidričevo, za pesem NAŠ SVET JE PRAVLJJICA, tretje mesto pa je pripadlo dvema učencema - Galu Koštomaju, 5. razred, OŠ Ljudski vrt, Ptuj, podružnica Grajena, za pesem ČAROBNI SVET, in Lari Bohl, 7. razred, OŠ Kidričevo, za pesem MOJ SVET. Na višji stopnji so priznanja prejeli še Eva Vizjak, 7. razred, OŠ Franja Malgaja, Šentjur, za pesem MOJ PRAVLJIČNI SVET ter Tom Li Dobnik in Pia Oder, oba 7. razred, OŠ Kidričevo, za njuni pesmi z naslovom MOJ SVET JE PRAVLJICA.

 

Letos smo v okviru 16. Pesniške olimpijade spet razpisali (že drugi) fotografski natečaj #fotopoezija na temo Med vrsticami. Namenjen je bil dijakom in študentom, ki se posvečajo fotografiji. Sponzor natečaja je bil Matic Borković, Foto Čorba s.p., ki bo zmagovalca fotografskega natečaja nagradil s terenskim tečajem fotografiranja v njegovi družbi, podpornik projekta Canon Slovenija pa bo med prve tri zmagovalce razdelil 100 fotorazglednic (50 prvo, 30 drugo in 20 tretje mesto) z motivom njihovih zmagovalnih fotografij. Na natečaj je prispelo 11 fotografij, ki jih je ocenjevala strokovna komisija v sestavi Matic Borković, profesionalni fotograf pri Foto Čorba s.p., Metka Jeromelj, profesionalna fotografinja in predsednica Foto kluba Koroška in Katja Smolar, ljubiteljska fotografinja. Zmagovalka je po njihovem izboru postala Petra Bevcl iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu s fotografijo Emily. Fotografija je komisijo navdušila s tem, ker njen fokus ni na ženski (bralki), saj jo tako bolje predstavi kot "čustvo", in ni pomembno kdo je, ampak kaj sporoča. Drugo mesto je s fotografijo Mestna knjižnica osvojil Matic Javornik iz Podplata tretji pa je bil Žiga Pečnik iz Slovenj Gradca s fotografijo Vrstica nad vrstico. Nagrado za fotografijo z največ všečki na Facebook strani Pesniška olimpijada pa je osvojila Tinkara Ošlovnik iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu za fotografijo Kocka ve.

 

Na nocojšnjem  literarnem večeru, ki ga je povezovala Ana Pisar, so se predstavili udeleženci 16. Pesniške olimpijade ter 7 predstavnikov mlade pesniške generacije, nagrajencev 5. Mlade pesniške olimpijade, Pia Kaučič, Maj Meško, Ela Podlesek, Tom Li Dobnik, Pia Oder, Aljaž Gorjanc in Zoja Plimon, ki so prav tako prebrali nagrajene pesmi. Zmagovalko 16. Pesniške olimpijade je na literarnem večeru razglasil mentor pesniških delavnic David Bedrač, za glasbeno poslastico pa sta odlično poskrbela Korošca Valerija Tominc (vokal) in Žiga Pisar (kitara).

 

 

Barbara Žvirc,

vodja projekta Pesniška olimpijada

Oglejte si tudi