Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Okrogla miza Pravica do sreče

V torek, 24. 11. 2015, sta v sklopu preventivnih aktivnosti boja proti nasilju v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem potekala dva med seboj vsebinsko povezana dogodka.

 

Župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen je otvoril razstavo  fotografij in izdelkov dijakov gimnazije Ravne ter otrok vrtcev Ravne in Radlje.

 

V nadaljevanju se je odvijala  okrogla miza z naslovom Pravica do sreče.  Na njej so priznani strokovnjaki govorili o svojih izkušnjah, prepričanjih in tudi dilemah.

 

Otvoritev so v kulturnem programu popestrili dijaki s predstavitvijo svojih izdelkov in razmišljanj o sreči na svoj način, otroci vrtca Ravne pa so obiskovalce popeljali v čas brezskrbne sreče, po kateri diši le še otroštvo.

 

Na okrogli mizi  je potekal pogovor o pomenu odnosov za naše duševno zdravje ter o vlogi sreče pri duševnem zdravju.

 

Bosiljka Lojk, psihoterapevtka realitetne terapije z evropsko in slovensko diplomo iz psihoterapije ter senior inštruktorica Evropskega inštituta za realitetno terapijo v Kranju, je govorila o stališčih realitetne terapije in teorije izbire, ki nam omogoča nov pogled na osebno svobodo. Osvobajajoče in optimistično je slišati, da imamo vedno možnost izbire, pa naj se zdi še tako neverjetno. Vedno imamo vsaj dve možnosti, da izberemo vedenje s katerim bomo zaščitili sebe in poskrbeli za lastne potrebe. Prepričanje, da so drugi krivi in odgovorni za naše počutje, nas lahko ohromi in lahko predolgo čakamo na pomoč od zunaj.

Robert Miklavčič, diplomirani Organizator socialne mreže,  zaposlen na Društvu za nenasilno komunikacijo v Ljubljani, je vodja programa Trening socialnih veščin za osebe, ki povzročajo nasilje in se v svoji praksi srečuje s povzročitelji nasilja. Je zagovornik ničelne tolerance. To pomeni, da ne priznava nobenega udarca druge osebe kot upravičenega. Vsak poskus prisiljevanja druge osebe, da naredi nekaj, česar ne želi, je nasilje.                  

 

Heliodor Cvetko, univerzitetni diplomirani psiholog, integrativni psihoterapevt in supervizor, zaposlen v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše v Mariboru, je predstavil nekaj zanimivih izkušenj iz svoje bogate prakse na področju vzgoje in izobraževanja. Pravi, da se pogosto zdi, da je sodobnim staršem odvzeta možnost oziroma naloga vzgoje, saj vedno manj časa preživijo skupaj z otroki, družbene in druge institucije pa glede tega pridobivajo na pomembnosti. Sprašuje se, kakšne posledice pušča to na otrocih? Je to prava pot? Se lahko starši izognejo odgovornosti za formiranje in socializacijo svojih otrok?

 

Dogodka sta bila organizirana v sodelovanju občine Ravne na Koroškem in Društva za realitetno terapijo Slovenije.

 

Irena Pudgar

 

 

Oglejte si tudi