Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
0°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

O gledališki skupini OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem »Prežihovci«

Osnova »Prežihovcev« so vsakoletni člani izbirnega predmeta gledališki klub in člani recitacijsko-dramske skupine naše šole.

 

Naš glavni cilj je nastopati – čim bolj sproščeno, čim bolj igralsko. Zato je potrebna tudi teorija, ki jo spoznamo najprej. Iz nje izhajamo k praktičnim vajam. Veliko beremo in se o prebranem pogovarjamo, predvsem o karakterjih oseb – če ti je jasen značaj, se vanj lažje vživiš in ga tudi dobro odigraš. Vadimo tudi pisanje dramskih prizorov.

 

Za nastop združimo teorijo in prakso, vključimo svoje ideje, improviziramo; uporabimo pantomimo. Iščemo potenciale, ki so v vsakem od nas in učenci so včasih sami nad sabo presenečeni.

 

Naše delo poteka večinoma v učilnici – kar za gledališko delo ni najboljše. Potrebovali bi gledališki prostor, česar pa nam žal naša šolska stavba ne omogoča. Tako včasih zasedemo malo telovadnico ali kar avlo šole, da ni šok pred velikim gledališkim odrom prevelik.

 

Delo pri gledališkem klubu je pestro, zanimivo, igrivo, ampak tudi resno in odgovorno – pri čemer je bistveno, da nastopamo kot posamezniki in kot del skupine. Sodelujemo pri različnih proslavah v šoli in zunaj nje; igrali smo že za KD Kotlje, RK Kotlje, ZB Mežiške doline, Prežihovo ustanovo in druge. Najraje pa se lotimo samostojnih projektov, katerih rezultat je igra, ki si jo ogledajo vsi učenci naše šole in z njo lahko tudi gostujemo po Mežiški dolini in drugod.

 

Tudi letos smo na gledališki oder postavili mladinsko delo. Napisala sem besedilo z naslovom  Vau, smo dobri in začelo se je resno delo. Od začetka šolskega leta smo začeli z eno uro na teden, a kaj kmalu ugotovili, da za predstavo rabiš veliko več časa. Tako smo se začeli dobivati vsak ponedeljek popoldne, da smo lahko vadili več ur skupaj.

 

Uspelo nam je in 25. 5. 2015, na dan mladosti, je bila premiera v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem za učence naše šole, zvečer smo predstavo ponovili za izven.

 

Bojana Verdinek, prof. slov. in mentorica gledališki skupini Prežihovci

Oglejte si tudi