Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Nagovor ministrice za zdravje ob 1. maju - prazniku dela

Spoštovani delavci,

 

vesela sem, da se nas je toliko zbralo na praznovanju 1. maja - praznika dela.


Delo človeku omogoča svobodo, dostojanstvo in samozavest, občutek, da je sposoben sam poskrbeti zase in da zmore pomagati tudi drugim. Zato se zdi samoumevno pričakovanje, da nam je dana priložnost za samopotrditev in uveljavitev z delom in ustvarjanjem. Niso pa tako samoumevne tudi možnosti za to.

Pravica, ki mora  biti dana vsakomur, je pravica do temeljne socialne varnosti, ki vključuje tudi pravico do zdravja, do dostopnega in kakovostnega zdravstvenega varstva.   


Razmere, ki so marsikoga pahnile v revščino in negotovost, zdravju niso najbolj naklonjene. Zadovoljni smo lahko, ker se pričakovano trajanje življenja v Sloveniji sicer približuje povprečju EU. Pričakovana leta zdravega življenja pa so žal pod njenim povprečjem. 

 

Zato se mi zdi še toliko bolj pomembno, da smo se kot država v Resoluciji o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 "Skupaj za družbo zdravja" zavezali k temu, da bomo umeščali zdravje v vse vladne politike, predvsem kot vrednoto in naložbo v razvoj naše države. Vesela sem, da so me kolegi v Vladi in poslanci slišali, saj sta z zdravjem povezana tako večja produktivnost kot manjši stroški zaradi bolezni in nezmožnosti. 

 

Dobro zdravje je za posameznika vrednota sama po sebi, je pa tudi predpogoj za socialni in ekonomski razvoj skupnosti. V hitro starajoči se družbi, ob podaljševanju upokojitvene starosti, je vlaganje v dobro zdravje zaposlenih ter izboljševanje kulture varnosti in zdravja pri delu, še posebej pomembno. Skrb za lastno zdravje ter za varno in zdravo delo prihajata vse bolj v ospredje v številnih uspešnih delovnih organizacijah. Tudi v vaši panogi, za katero so značilna tveganja za poškodbe pri delu. S sloganom znamo varno in zmoremo zdravo, vam bo zagotovo uspelo doseči cilje, ki ste si jih zastavili. 


Kljub najboljši preventivi pa ljudje zdravstvene storitve potrebujemo in upravičeno pričakujemo, da bomo  za  denar, ki ga vplačujemo v javno zdravstveno blagajno, dobili čim bolj kakovostno in varno oskrbo.

 

Imamo javen zdravstveni sistem in ta Vlada se je zavezala, da tak tudi ostane. Zdravstveno varstvo je temelj socialne varnosti in socialne države, kar Slovenija je in mora ostati. Univerzalen dostop do kakovostnega zdravstvenega varstva, enakost in solidarnost ostajajo poglavitne vrednote slovenskega zdravstvenega sistema. Zdravje ni blago, ne glede na stroške in ceno zdravstvenih storitev, in ne sme biti odvisno od kupne moči državljana.
 
Temeljita analiza zdravstvenega sistema, ki smo jo opravili lani, je pokazala, da sistem ni optimalen, da pa je daleč od kolapsa. Analiza nam je pokazala, kje smo in z Resolucijo  - Skupaj za družbo zdravja smo povedali, kam hočemo. Za nami je torej obdobje razmisleka in strateškega načrtovanja, pred nami pa je obdobje konkretnih aktivnosti.

 

V bližnji prihodnosti se bomo osredotočili predvsem na:

- krepitev primarne ravni zdravstvenega varstva z zagotavljanjem bolj dostopne in celovite oskrbe, kjer bodo potrebe pacienta v središču;

- v krajšanje čakalnih vrst, čemur v letošnjem letu namenjamo dodatna sredstva v višini 7,7 mio Eur;

- preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in zagotavljanje dolgotrajne oskrbe za potrebe starajoče se populacije v povezavi s sistemom socialnega varstva; 
- v  zagotavljanje kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave;

- v pripravo Pravilnika o poklicnih boleznih, kjer bomo uredili postopek ugotavljanja poklicnih bolezni. 

 

Pred nami je torej proces, v katerem bomo skupaj izboljševali odzivnost in kakovost našega sistema zdravstvenega varstva. Sem zagovornica postopnega uvajanja sprememb, ki temeljijo na dokazih, upoštevajo specifike slovenskega okolja, v njihovo načrtovanje pa so vključeni vsi ključni deležniki. Zame je ključno, da nikoli ne pozabimo, da vse kar delamo, delamo za dobro ljudi.

Pred nami je praznovanje, sprostitev in druženje, ki od nekdaj spremljata obeleževanje prvega maja.  Uživajte v tem prelepem okolju in naj živi 1. maj!  

 

Oglejte si tudi