Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Marko skače

V počastitev slovenskega kulturnega praznika 2016 in v poklon slovenski ljudski pesmi je v ponedeljek, 8. februarja, v Kulturnem centru Ravne na Koroškem trideset glasbenikov, z resnično dobro idejo, kako se pokloniti  slovenski ljudski pesmi, premierno predstavilo izid CD plošče Marko skače.

 

Marko skače je ime novega projekta, ki je hkrati tudi lastna produkcija programa Jazz Ravne, ki je nastajala od leta 2015. Projekt temelji na slovenski, predvsem otroški ljudski pesmi, pevski del pa je prevzel otroški pevski zbor JAMzi Kulturnega društva ICS Zmaj iz Celovca.

 

Mladi ustvarjalci so s svojimi mentorji premierno predstavili projekt v počastitev slovenskega kulturnega praznika v Kulturnem centru na Ravnah. Predpremierno se je Marko skače odvil že v četrtek zvečer v Celovcu.

 

Igor Bezget, Samo Kolar, Edi Oraže in Gašper Obšteter so z več kot 25 mladimi Korošci z obeh strani meje naredili izjemno delo, povrh vsega pa vse skladbe še posneli za novi CD, ki je izšel prav na slovenski kulturni praznik. Poleg mentorjev so na odru nastopili še instrumentalisti Aljaž Dobnik (trobenta), Blaž Podrzavnik (alt saksofon), Filip Dihpol (francoski rog), Gašper Verhnjak (pozavna), Jaka Ikovic (tenor saksofon), Jaš Završnik (alt saksofon), Jure Tamše (bobni, tolkala), Marko Petek (bariton saksofon), Marko Prikeržnik (klarinet), Matevž Štrekelj (trobenta), Miha Petek (trobenta), Neža Verbovšek (flavta), Tilen Čepin (trobenta), Urška Vravnek (flavta), Valentin Gorenšek (tolkala, bobni) ter pevci zbora JAMzi KD ICS Zmaj iz Celovca: Ajda Kušej, Annika Friedl, Barbara Smolnik, Brina Kušej, Eva-Magdalena Angerer, Hannah Križman, Jana Haab, Laura Travar, Lucija Pfeifer, Mia Schneider, Marietta Friedl, Mirna Filipič, Nastasja Habernik, Noa Sabotnik in Victoria Pucher​.

 

Prisluhnili smo pesmim Marko skače, Čuk se je oženil, Po Koroškem, po Kranjskem, Dere sen jaz mali bia, Zrejlo je žito, Četica, Dekle je po vodo šlo in Šentana muha.

 

Poslušalci smo doživeli odličen, vrhunski, z bučnim aplavzom nagrajen koncert, katerega  ustvarjalnost in požrtvovalnost je slonela na mladih, ki so letošnje zimske počitnice posvetili vajam in snemanju ter tako za nas in tudi zase ustvarili nekaj nepozabnega.

 

Uvodoma je občinstvo nagovorila in pozdravila povezovalka programa Špela Šavc.

 

Iskrene čestitke vsem ustvarjalcem in programskima vodjema Jazza Ravne Robiju Jamniku in Francu Kokalu.

 

Oglejte si tudi