Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Kaja Brezočnik in Viktor Senkov URE

 

Ure je naslov fotografske razstave v Galeriji Ravne, katere otvoritev je potekala v petek, 10. aprila 2015. Otvoritev razstave je potekala v okviru praznovanja občinskega praznika mesta Ravne na Koroškem, ki ga obeležujemo 12. aprila v spomin na 12. 4. 1952, ko so slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto.

 

Domačinka Kaja Brezočnik (1983, Ravne in Ljubljana) in Viktor Senkov (1967, Minsk, Belorusija) sta dolgoletno sodelovanje stkala skozi umetniško percepcijo vsakokratnih življenjskih razmer, ki so seveda različne glede na pretekli čas in okolje, kjer živita. Čeprav so fotografije dokumentarnega ali celo reportažnega značaja, v nobenem trenutku ne prestopijo meje političnega. Zato tudi nikoli ne postanejo enoznačno berljive, temveč lahko v njih vedno znova prepoznamo širino metafore, ki jih konstituira kot umetniško delo. Na fotografijah lahko opazimo detajle, ki omogočijo trenutku, da se vzpostavi kot spomin.

 

Kaja Brezočnik in Viktor Senkov enkrat na leto po sedem dni in vsako uro fotografirata sebe in svojo okolico, druge, ki ju ravno v tistem času spremljajo in morda krajine, ki lahko postanejo zemljevid njunega počutja.

 

Razstava v Galeriji Ravne je skozi dokumentarno fotografijo prinesla subverziven vpogled v življenje umetnika. Fotografije so postavljene v pare tako, da fotografija Kaje Brezočnik vedno spremlja fotografijo Viktorja Senkova. Skozi to dinamiko postavitve, ki zaobjema prek 500 posnetkov, lahko gledalec doume vso širino sveta, ki ga obdaja.

 

Fotografije so dopolnjene z besedili, oboje pa so v teku razstave združili v publikacijo v obliki foto romana.

 

Z umetnikoma sta besede na otvoritvi prepletala kustos Jernej Kožar in direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik.

 

Razstava je na ogled v ravenski galeriji do 12. junija 2015.

Oglejte si tudi