Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Ponovno odprto pismo predsedniku Vlade RS dr. Miru Cerarju

ZADEVA: Ponovno odprto pismo predsedniku Vlade RS dr. Miru Cerarju
Spoštovani predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar!
Po več kot dveh mesecih se v imenu Mladinske iniciative za 3. razvojno os zopet obračam na Vas. Dne 25. 8. 2014 smo Vam ob nastopu funkcije predsednika Vlade RS poslali odprto pismo, na katerega smo iz vaše strankarske pisarne dne 28. 8. 2014 prejeli, med drugim, takšen odgovor:
»Želimo vam zagotoviti, da je skrb za uravnoteženo regionalno politiko na našem prioritetnem programu. Vsekakor se zavedamo pomena tretje razvojne osi, ne le za prebivalce te regije, temveč še posebej za mlade. Razumemo problem dnevnih migracij, pomena razvoja regije in izzivov, povezanih s tem. Še posebej nas veseli, da je to pismo prišlo prav od vas, mladih, ki ste pri vrhu naše prioritetne agende, zato bomo ponovno uvedli Urad za mlade.«
V tem odgovoru nam je bilo pojasnjeno tudi, da ste zelo zaposleni in da nimate časa za poglobljeni odgovor. Zato smo Vaš odgovor vzeli na znanje in Vam omogočili več kot dva meseca za odgovor, ki se tiče izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. Glede na to, da smo mladi v Vašem prioritetnem programu, bi bili veseli vsaj poglobljenega odgovora iz Vaše strani. Zato Vam, po več kot dveh mesecih, ponovno predstavljamo Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os, ki je do danes zbrala okoli 7000 podpisov državljank in državljanov Slovenije, ki s peticijo zahtevamo izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško.
Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os je 15. julija 2014 ustanovil Mladinski svet Ravne na Koroškem. Ideja se je porodila v času pisanja Strategije za mlade v občini Ravne na Koroškem, ko smo avtorji naleteli in zaznali problem (ne)realizacije 3. razvojne osi. Menimo, da bi njena izgradnja za Koroško pomenila ogromen korak naprej k preprečevanju bega možganov iz naše regije ter omogočila rast koroškega gospodarstva. Izgradnja hitre ceste na Koroško bi v prvi meri mladim povrnila optimizem in zaupanje v državo, saj smo mnenja, da bi izgradnja največ prinesla ravno predstavnikom mlade generacije, ki si želimo ostati na Koroškem. Ob tem poudarjam, da je Koroška regija z najdaljšo oddaljenostjo od avtocestnega križa v Sloveniji.
Člani mladinske iniciative smo si kot glavni cilj zadali izgradnjo 3. razvojne osi, pod čemer Korošci razumemo izgradnjo hitre ceste preko Mislinjske in vse do Mežiške doline, kjer se nahaja tudi gospodarsko središče regije. Hkrati z željo po izgradnji hitre ceste, pa želimo širšo javnost tudi opozoriti na nevzdržno stanje državnih cest na Koroškem, ki onemogočajo normalen transport osebnim, kaj šele tovornim vozilom. Projekt 3. razvojne osi za Koroško ne predstavlja zgolj nove in sodobne cestne povezave centrom države, temveč bi spodbudil rast slovenskega gospodarstva, omogočil dnevne migracije na delo mladim kadrom in jim omogočal obstanek v domačem kraju.
Predvsem pa bi z rastjo koroškega gospodarstva zajezili socialno krizo katera zadnja leta pesti vse Slovence, še posebej pa nas Korošce.
Vsa država je od nove vlade pričakovala veliko. Vendar dejstvo da si naša iniciativa po več kot dveh mesecih ni zaslužila niti poglobljenega odgovora predsednika Vlade RS krepi negativno miselnost, kar dodatno podkrepi še izjava Vašega ministrskega kolega dr. Petra Gašperšiča, da bi raje vlagal v ljubljansko obvoznico, kot da bi gradil 3. razvojno os. Takšna dejanja ne kažejo na uravnoteženo regionalno politiko in policentrični razvoj Republike Slovenije. O tem ste nas predstavniki države prepričali tudi danes, ko je delovna skupina Sveta koroške regije sklicala delovni sestanek na temo 3. razvojne osi v Dravogradu, pa se tega sestanka ni udeležil niti en predstavnik Vlade RS, čeprav so vsi prejeli vabila. Isti dan je potekal sestanek z enako vsebino v Velenju, kjer smo imeli priložnost srečati predstavnike ministrstev, kar potrjuje, da je Koroška resnično pozabljena regija, ki se lahko 'pohvali' zgolj z najdaljšo oddaljenostjo od avtocestnega križa v Republiki Sloveniji. Vaši predstavniki so v Velenju sprva izrazili dvome v smiselnost izgradnje severnega dela 3. razvojne osi, kasneje pa vendarle priznali, da je ta potrebna. Žal pa z njihove strani nismo prejeli nobenih resnejših zagotovil, da se bo na področju realizacije projekta 3. razvojne osi premaknilo kaj na bolje.
Zato Vam, spoštovani predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, v imenu Mladinske iniciative za 3. razvojno os postavljamo nekaj vprašanj oz. zahtev:
1. Podpise, ki smo jih zbrali s peticijo, ki je priloga temu pismu, Vam želimo predati tudi osebno ter Vam iz prve roke predstaviti probleme Korošcev. Glede na to, da ste pri svojem delu zelo zaposleni, smo Vas predstavniki Mladinske iniciative za 3. razvojno os pripravljeni obiskati v Ljubljani. Glede termina sestanka v kratkem pričakujemo Vaš odgovor.
2. Vse dosedanje Vlade RS so se vedno znova sklicevale na problem financiranja 3. razvojne osi. Od Vlade RS pričakujemo jasen odgovor, zakaj ni intenzivnejšega pristopa pri iskanju javno-zasebnega partnerstva, ki bi pripomoglo k realizaciji projekta 3. razvojne osi.
3. Glede na to, da je trasa 3. razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem že umeščena v Državni prostorski načrt, Vas sprašujemo, kdaj bo država pričela odkupovati zemljišča za gradnjo hitre ceste na tem odseku?
4. Kdaj bo država umestila v prostor traso hitre ceste na relaciji avtocesta A1-Velenje ter Slovenj Gradec-Dravograd-MMP Holmec?
5. Glede na zadnje izjave g. Jurija Kača, direktorja Družbe za razvoj infrastrukture, o smiselnosti nadgradnje obstoječih cest, nas zanima, kdaj bo država na Koroškem obnovila vsaj najbolj poškodovane odseke državnih cest in to v skladu z vsemi varnostnimi standardi, tako da se bo po regionalni cesti res moč voziti 90 km/h?
6. Mladinska iniciativa za 3. razvojno os od Vlade RS zahteva kratka in jasna vsakomesečna poročila o opravljenih aktivnostih na projektu severnega dela 3. razvojne osi, ki jih pričakujemo vsak 1. dan v mesecu na e-naslov ms.ravne@gmail.com za pretekli mesec. V
kolikor teh poročil ne bomo prejeli, smatramo, da Vlada RS na projektu 3. razvojne osi ne počne ničesar.
7. V kolikor v Resolucijo o nacionalnem programu razvoja javne prometne infrastrukture do leta 2020 severnega dela 3. razvojne osi ne boste zajeli, nas zanima, ali boste prevzeli vso odgovornost za nadaljnji propad koroškega gospodarstva ter posledično naše regije in bega možganov iz nje?
Glede na to, da je država do sedaj že porabila 8 milijonov EUR za pripravo projekta 3. razvojne osi, pričakujemo, da ta sredstva niso bila vržena skozi okno. Kot smo zapisali že v prvem dopisu, Vas tudi tokrat pozdravljamo z željo, da Koroška, kot tolikokrat doslej, ne bo ostala spregledana in pozabljena. Zdaj ima država zadnjo priložnost, da popravi svoj slab vtis, ki ga je zadnja leta dajala Korošcem.
V pričakovanju odgovorov Vas lepo pozdravljamo.
S spoštovanjem,
Mladinska iniciativa za 3. razvojno os
Aljaž Verhovnik, vodja iniciative
Poslano:
- predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar
- minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič
- poslancem Državnega zbora RS
- državnim svetnikom RS
- koroški župani
- GZS za Koroško
- Savinjsko-Šaleška gospodarska zbornica
- Regionalna razvojna agencija za Koroško
- g. Bojan Kontič, predsedujoči SAŠA regiji
- mediji
- širša javnost

Oglejte si tudi