Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
7°C
PON.
21°C
8°C
Oceni objavo

Oblačilna podoba Preddvorčanov in okoličanov v preteklosti zapisana v knjigi

Zavod za turizem Preddvor je v sodelovanju s Folklornim društvom Preddvor v soboto, 4. julija 2015 predstavil knjigo z naslovom Oblačilna podoba Preddvorčanov in okoličanov v preteklosti, avtorjev Bojana Knifica in Tadeje Pance.
Obdelana je bila oblačilna podoba Preddvorčanov in okoličanov od nekje konec 19. stoletja pa vse do druge svetovne vojne. Poleg tega pa je predstavljen še pripadnostni kostum kakršen se je nosil v začetku 20. stoletja. Vsebina je podprta z ohranjenim fotografskim materialom Preddvorčanov in okoličanov in ohranjenimi oblačilnimi kosi, ki izvirajo iz tega področja.

Knjiga je poleg vsega obogatena še z likovnimi interpretacijami določenih oblačilnih kosov in podob, ki so nastale na podlagi opisov in ohranjenih oblačilnih kosov. 

 

Knjiga torej nudi vpogled v oblačilne podobe Preddvorčanov s preloma stoletja pa vse do druge vojne, lahko pa služi tudi kot bogat vir za interpretacijo kostumskih podob, poustvarjenih na podlagi oblačilnih podob omenjenih obdobij.

 

Prav to je storila folklorna skupina iz Preddvora, kateri je bila v prvi vrsti ta raziskava tudi namenjena. Izdelani so bili folklorni kostumi, ki se opirajo na pražnji oblačilni videz iz obdobja pred prvo svetovno vojno in nekaj kostumov, ki predstavljajo pripadnostno kostumiranje v začetku 20. stoletja. Nekaj od tega je predstavljeno v zadnjem poglavju.

Predstavitev v Kulturnem domu Preddvor sta s svojim nastopom  otvorili ljudski pevki,  Francka Rozman  in  Anica Rehberger. Zapeli sta stri ljudski pesmi:  ko še starše smo imeli  in jaz pa nega konjička imam.

Vse navzoče sta pozdravila župan  Miran Zadnikar in Mirjam Pavlič, direktorica  Zavoda za turizem Preddvor.

V zanimivem pogovoru, ki ga je vodila Helena Krampl Nikač so se predstavili Folklorna skupina Preddvor -  Mateja  Nosan in  Miha Rozman,  avtorica Tadeja Pance in  Tomaž Rehberger.

Župan Občina Preddvor Miran Zadnikar se je vsem sodelujočim pri nastanku knjige posebej zahvalil.  

Zahvale so prejeli predsednik FD Preddvor Miha Rozman, bivši predsednik FD Preddvor Damjan Kovačič, 

bivša predsednica in trenutna podpredsednica FD Preddvor Mateja Nosan, umetniški vodja prve odrasle skupine FD Preddvor Miran Murnik, mentor druge odrasle skupine FD Preddvor Natalija Vrhovnik,     umetniški vodja otroške skupine FD Preddvor in Tomaž Rehberger. 

  

Predstavili so se tudi folkloristi  FS Preddvor v oblačilih in  zaključili  prireditev z venčkov plesov – Preddvorski pozdrav.

 

Informacije in  knjige so na voljo v TIC-u Preddvor.

Oglejte si tudi