Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Zgodba o programu Živimo zdravo

Nekoč so ljudje živeli v harmoniji z naravo. Vendar so se z leti zgodile spremembe in iz aktivnega človeka,  ki je živel v harmoniji z naravo, je nastal delavec v zaprtem prostoru, ki svoje delo opravlja sede in pogosto v prisilnih položajih. Vse večja ponudba živil ter prodor potrošniške miselnosti so v prehrano prebivalstva prinesli kalorično hrano z veliko maščob in sladkorja, premalo zelenjave in sadja ter polnovrednih žit. Vse to je pustilo posledice tudi na našem zdravju.

 

Srčno-žilne bolezni predstavljajo v slovenskem prostoru glavni vzrok smrti pri populaciji, starejši od 65 let, kot pomemben vzrok smrti pa se pričnejo pojavljati že po 45. letu starosti.

Znano je, da so srčno-žilne bolezni v veliki meri preprečljive in na njihov pojav imamo velik vpliv sami, in sicer s svojim načinom življenja. Zdrava prehrana, telesna aktivnost, nekajenje in zmerno pitje alkoholnih pijač lahko veliko pripomorejo k preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Te naše navade imenujemo tudi življenjski slog. Raziskave v Sloveniji so pokazale, da se življenjski slog odraslih Slovencev med regijami zelo razlikuje   Bolj kot gremo proti vzhodu Slovenije, slabše so življenjske navade in razvade prebivalcev, in tako je tudi umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni najvišja v jugovzhodnem delu Slovenije, kamor spada tudi naša regija.

 

Program Živimo zdravo je program, namenjen  prebivalcem lokalne skupnosti ruralnega okolja. Z njim želimo ozavestiti prebivalce lokalne skupnosti k zdravim izbiram. Program spodbuja ljudi, da prevzamejo aktivno vlogo v procesu krepitve, varovanja in ohranjanja zdravja.  Vse aktivnosti programa se namreč izvajajo v okolju, v katerem udeleženci živijo. Bistvo programa je torej praktično delo z aktivnim sodelovanjem udeležencev programa. Program Živimo zdravo poteka v obliki delavnic z naslednjimi vsebinami: kako krepimo in varujemo svoje zdravje, meritve dejavnikov tveganja, pomen telesne teže pri varovanju in krepitvi zdravja, pomen telesne aktivnosti za zdravje, predstavitev zdrave in uravnotežene prehrane, demonstracija, priprava in poskušanje zdravih jedi, pomen lokalno pridelane hrane, pogovor z lokalnim zdravnikom, pomen preventive in zgodnjega odkrivanja rakavih bolezni  ...  Udeleženci dobijo tudi kuharske recepte za pripravo zdravih obrokov, ki ne zahtevajo preveliko časa. Strokovnjaki, ki izvajajo program, so različnih strok. Pomembno je, da so prav tako dobri poznavalci lokalnega okolja in razmer, v katerih se izvaja program Živimo zdravo.

 

Časovni okvir izvajanja programa Živimo zdravo je prilagojen načinu življenja in delovnemu ciklusu podeželskega prebivalstva. Zaradi tega se aktivnosti izvajajo v zimskem času v zgodnjih večernih urah, torej takrat, ko si udeleženci lahko vzamejo čas.

 

Zaključno srečanje udeležencev pa je zastavljeno kot družabni dogodek. Pripravijo ga udeleženci programa. Običajno vključuje kratek kulturni program, razstavo jedi, pripravljenih na zdrav način ter poskušanje le-teh in druženje. Velikokrat tudi ob glasbi in petju. To je obenem priložnost, da se krepijo družabne vezi.

 

V letu 2011 je program Živimo zdravo potekal v dveh lokalnih skupnostih naše regije, in sicer v Občini Šentrupert in v Krajevni skupnosti Suhor v občini Metlika. V nadaljevanju prikazujemo nekaj utrinkov iz Šentruperta, kjer se je program Živimo zdravo zaključil 31.1. 2012.

 

Zapisala:

Doroteja Kuhar, dr.med., specializantka javnega zdravja

Regijski koordinator programa Živimo zdravo

Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto

Oglejte si tudi