Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
4°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

V občini Mokronog-Trebelno začeli graditi največje odprto širokopasovno omrežje v Sloveniji iz drugega razpisa.

Delavci GVO d.o.o. iz Ljubljane so 1. julija 2011 na območju občin Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna Peč, Trebnje(Mirna), Žužemberk in Sevnica pričeli z izgradnjo najobsežnejšega projekta gradnje odprtega širokopasovnega omrežja v Sloveniji. Sodobno optično omrežje, ki ga v višini 14,649 milijona evrov sofinancirata Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, GVO d.o.o. pa bo vanj vložil 9,981 milijona evrov zasebnih sredstev, bo omogočalo vse najsodobnejše telekomunikacijske storitve, vključno s širokopasovnim internetom, internetno (IP) televizijo in internetno (IP) telefonijo. Prispevek sodelujočih občin pa je v prijavi projekta na razpis, koordinacija projekta med izvajalci, krajani in nadzorom ter pridobivanje služnosti.

 

Slovesnosti so se udeležili tudi župani oz. predstavniki vseh sodelujočih občin, ki so skupaj z direktorjem GVO, d.o.o., Edom Škufco, simbolično zasuli prvih nekaj metrov izkopane trase kabelske kanalizacije.

Cilj projekta je prispevati k zmanjševanju gospodarskih in socialnih razlik med regijami znotraj enotnega evropskega prostora ter spodbujati njihov uravnotežen in trajnostni razvoj.

 

Operacijo delno financira Evropska Unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 – 2013, 2. razvojne prioritete: Gospodarsko-razvojna infrastruktura, prednostne usmeritve: 2.2. Informacijska družba.


Od prvih korakov do začetka realizacije projekta

Po enoletnem čakanju je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v 9. julija 2010 končno objavilo razpis za dodelitev evropskih in državnih sredstev za izgradnjo odprtih širokopasovnih omrežij na območjih, kjer komercialni interes za izgradnjo takih omrežij ne obstaja (t.i. območja belih lis), na katerega so se lahko prijavile vse lokalne skupnosti, ki so predhodno že izbrale zasebnega partnerja in skupaj z njim pripravile idejni projekt izgradnje omrežja. K prijavi na razpis ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo za pridobitev nepovratnih sredstev za realizacijo projekta so skupaj pristopile občine Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna Peč, Trebnje in Žužemberk, ki so že v letu 2009 objavile javni razpis za sklenitev javno-zasebnega partnerstva. Za postopek oddaje javnega naročila je bil izbran odprti postopek. Občina Sevnica je morala zaradi nekoliko kasnejše priključitve h konzorciju sama objaviti postopek javnega naročila za izbor izvajalca, izbrala je postopek konkurenčnega dialoga. Zaradi spremenjenih pogojev drugega razpisa GOŠO 2 in povečanja števila belih lis s strani ministrstva je bilo potrebno izpeljati dodatne postopke javnih naročil, in sicer postopke s pogajanji.

 

Na javni razpis občin sta se prijavila dva ponudnika, ki sta morala v svoji ponudbi predložiti tudi idejni projekt izgradnje omrežja ter oceno stroškov. Kot najugodnejši ponudnik in ustrezni zasebni partner je bila izbrana družba GVO, gradnja in vzdrževanje telekomunikacijskih omrežij, d.o.o. iz Ljubljane, ki je poznana po bogatih izkušnjah s področij projektiranja, gradnje in vzdrževanja telekomunikacijskih omrežij za Telekom Slovenije d.d. ter številne druge naročnike, tako iz javnega kot tudi zasebnega sektorja. V svoji končni ponudbi je GVO d.o.o. ponudil izgradnjo najsodobnejšega optičnega telekomunikacijskega omrežja ter zasebno investicijo v celoten projekt konzorcija v višini 9,981 milijona evrov.

 

Pogodba o javno-zasebnem partnerstvu med javnim partnerjem (občinami Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna Peč, Trebnje in Žužemberk) in zasebnim partnerjem je bila sklenjena 20.08.2010 ter Dodatek št. 1 k pogodbi dne 5.10.2010. Občina Sevnica pa je z zasebnim partnerjem sklenila pogodbo dne 5.10.2010. Obe pogodbi pa sta stopili v veljavo 01.06.2011, ko je bila sklenjena Pogodba št. 3211-11-000235 o sofinanciranju operacije Gradnja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij z občino Mokronog-Trebelno, kot nosilno občino v konzorciju občin Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna Peč, Trebnje(Mirna), Žužemberk in Sevnica ter Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Poudariti je potrebno, da je bil naš projekt najbolje ocenjen, saj je na drugem razpisu GOŠO 2 prejel najvišje število točk – 93,11 od možnih 100 točk.

Obseg projekta

Po idejnem projektu, na podlagi katerega je bil GVO d.o.o. izbran kot zasebni partner, je predvideno, da bo projekt zajel skupaj 5.585 gospodinjstev ter 2.161 poslovnih uporabnikov v občinah  Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna Peč, Trebnje(Mirna), Žužemberk in Sevnica. Skupna dolžina načrtovane hrbtenične trase kabelske kanalizacije v okviru projekta znaša približno 951 kilometrov, vanjo pa bodo delavci GVO, d.o.o. s posebno tehnologijo vpihovanja kablov v cevi vpihnili več kot 1.500 kilometrov optičnih kablov, saj bo na nekaterih delih omrežja v eni cevi hkrati potekalo več optičnih kablov. Potrebno pa bo zgraditi tudi razvode do posameznih upravičenih gospodinjstev v dolžini cca dodatnih 200 kilometrov in vpihniti dodatnih 400 kilometrov optičnih kablov.

 

Upravičena območja za gradnjo odprtega širokopasovnega omrežja (t.i. območja belih lis) s pomočjo nepovratnih sredstev je določilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Direktorat za informacijsko družbo. Predmet sofinanciranja so namreč lahko le območja, kjer širokopasovna infrastruktura doslej ni bila dostopna oz. kjer obstoječa infrastruktura ne omogoča novih širokopasovnih priključkov ter hkrati ne obstaja komercialni interes s strani ponudnikov storitev, da bi takšno omrežje zgradili in ga tržili v lastni režiji.

 

Glede na velike dimenzije projekta, predstavlja projekt gradnje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v občinah Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna Peč, Trebnje(Mirna), Žužemberk in Sevnica, za največji projekt gradnje odprtega širokopasovnega omrežja v Sloveniji tako iz drugega razpisa GOŠO 2 kot tudi iz prvega razpisa GOŠO 1, hkrati pa tudi najobsežnejši projekt gradnje telekomunikacijskega omrežja v samostojni Sloveniji, ki se bo gradil na tako velikem območju in v tako kratkem obdobju. Rok izgradnje namreč znaša zgolj 18 mesecev od odobritve sredstev in sklenitve pogodbe med javnim partnerjem nosilno občino Mokronog-Trebelno ter Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Pogodbeni rok izgradnje omrežja se izteče konec leta 2012.

 

Mojca Pekolj, direktorica občinske uprave

Oglejte si tudi