Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

KLOP IN KLOPNO PRENOSLJIVE BOLEZNI

Po uspešni uvedbi in izvedbi projekta Živimo zdravo v letu 2013 smo tudi letos ob podpori občine Miren-Kostanjevica in v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje OE Nova Gorica začeli z nadaljevalnim programom Živimo zdravo, ki je namenjen vsem prebivalcem KS Opatje selo, KS Kostenjevica na Krasu in KS Sela na Krasu ter okolice, mladim in malo manj mladim.

V okviru projekta bo predstavljenih 8 zanimih srečanj, od katerih bodo tri, zaradi aktualnih tem, potekala že v mesecih april in maj, ostalih pet srečanj pa bomo izvedli jeseni in sicer v mesecih oktober in november 2014. Srečevali se bomo ob četrtkih v prostorih KS Opatje selo, KS Sela na Krasu in Gasilskem domu Kostanjevica na Krasu. O datumih in kraju posameznih srečanjih bomo krajane sprotno obveščali z letaki in na spletni strani www.mojaobcina.si - občina Miren Kostanjevica.

 

Prvo srečanje smo imeli v četretek 17. 04. 2014 ob 19.00 uri v prostorih KS Opatje selo na temo KLOP IN KLOPNO PRENOSLJIVE BOLEZNI.

Doc. dr. Marko Vudrag, dr. med. iz NIJZ OE Nova Gorica nas je seznanil z razširjenostjo klopov pri nas, o njihovih gostiteljih, pogojih za preživetje klopov in življenjskim ciklusom ter boleznimi, ki jih na človeka prenašajo klopi.

Spomladi se več gibljemo v naravi, zato je tudi v tem času več priložnosti za srečanje s klopi, ki so prenašalci nevarnih bolezni, predvsem klopnega meningoencefalitisa in Lymske borelioze.

Klopi se nahajajo v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Slovenija je območje, kjer se bolezni, ki jih povezujemo s klopi, pojavljajo na celotnem ozemlju.

Pred klopi se zaščitimo tako, da se preden gremo v naravo (na travnike, vrtove, v gozdove, parke, sadovnjake, vinograde, polja,…) primerno oblačemo in obujemo - dolge hlače in rokave, oblačila naj bodo svetle barve in iz gladkega materiala, ki klopom onemogoči, da bi se oprijeli tudi obutev naj bo gladka.

Lahko uporabimo tudi repelente, ki odganjajo mrčes vendar jih moramo vsakih nekaj ur ponovno nanašati, ker učinkujejo le nekaj ur. 

Sproti se moramo dobro pregledati, da odstranimo klope, ki še lezejo, in čim prej odstranimo tiste, ki so se že uspeli prisesati. Po vrnitvi se stuširamo in umijemo glavo in, če na telesu opazimo klopa, ga čim prej in previdno odstranimo.

 

Najpogostejša bolezen, ki jo na človeka prenašajo klopi je Lymska borelioza. Po prijavljenih primerih Lymske borelioze v letih 2009 – 2011 in pojavnosti na 100.000 prebivalcev v Sloveniji ugotavljamo, da je ta bolezen najpogostejša prav na območju Nove Gorice. Več informacij v Prilogi: Klopi in bolezni, ki jih prenašajo, Opatje selo april 2014.

Žal učinkovite zaščite (cepiva) pred okužbo z Lymsko boreliozo (še) ni, medtem ko se proti klopnemu meningoencefalitisu lahko učinkovito zaščitimo s preventivnim cepljenjem. O zaščiti pred klopnim meningoencefalitisom vprašajte splošnega zdravnika ali zdravnika v ambulanti NIJZ OE Nova Gorica.

Informacija o cepljenju: 

Telefon: (05) 33 086 10

Cena:  32,90 EUR (odrasli - 16 let in več), 31,90 EUR (otroci med 1 in 16 let)

 

Stana Gec Jelen nam je izmerila krvni tlak in srčni utrip, izmerjene vrednosti zabeležila v kartončke, ki jih bomo dopolnjevali z rezultati meritev na naslednjih srečanjih.

 

Damjana Sušanj, lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2013/2014.

Oglejte si tudi