Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Ida Lužar nova 90 letnica v Občini Mengeš

Obisk pri Idi Lužar je bil zanimiv, prežet z zgodovino Mengša in jasnimi opisi, podatki in letnicami, ki so skrbno zapisani v blok. Njena osebna življenjska pot se je začela v družini s šestimi otroki, mama Marija Zupan, rojena Kreč in oče Lojze sta jo, ker je bila majhna poimenovala Ida. Bila je četrti otrok, rada je igrala in recitirala, takrat so igre za otroke in odrasle potekale v Kulturnem domu. Spominja se, da je imel Mengeš redno vsako leto sejem, kjer so domači in tuji obrtniki predstavili svoje izdelke, sejmarji pa prodajali razno blago. Beseda je nanesla tudi na Staretovo graščino, ki jo je opisala kot zelo urejeno, odprto in lastnike povezane s krajem.
Osnovno šolo je obiskovala v Mengšu, v stavbi današnje Glasbene šole Domžale, enoti Mengeš. Prva razreda pa sta bila zaradi pomanjkanja prostora v Mežnariji nasproti glasbene šole. Že takrat se je odločila za poklic učiteljice. Navdušila jo je gospodična učiteljica Iva Čarman, ki je bila prijazna, odločna in med učenci zelo priljubljena. Bila je neporočena in je v Mengeš prišla s svojo mamo.

Po končani osnovni šoli je obiskovala Poljansko gimnazijo v Ljubljani. Dijaška leta je močno zaznamovala II. svetovna vojna, šole so postale nemške, med ljudmi je vladalo trpljenje in strah. Pa vendar hkrati pove, da je bila mladost, kljub vojni, lepa. Vojna se je končala, ko je bila stara 18 let in takrat se je vse začelo na novo. Za učiteljico se je, zaradi pomanjkanja kadra, šolala v Kranju, Tolminu, Ptuju in Ljubljani.

Po zaključenem izobraževanju je učila v Homcu, Domžalah, Ihanu in na Brdu pri Lukovici. Ko razlaga o tem obdobju, se nasmeje in poudari, da je bilo takrat vse drugače – z učenci in starši se je dobro razumela, učenci niso bili razvajeni, večkrat so bili lačni kot siti in so hodili v šolo od zelo daleč tudi po več kilometrov (brez organiziranih prevozov).

Poročila se je stara 29 let in imela 3 otroke, Andrejo, Silvo in Staneta. V tem času še ni bilo organiziranega otroškega varstva in ker je hkrati skrbela še za 88 let staro teto, sta se z možem odločila, da ostane nekaj časa doma.

Po smrti stare tete, leta 1975, se je zaposlila v Krajevni skupnosti Mengeš, ravno ko so zaključili in odprli mrliške vežice, začeli z organiziranim odvozom odpadkov, kar je pomenilo vodenje več kot 1500 položnic mesečno. Hkrati je krajevna skupnost skrbela za javno razsvetljavo, kanalizacijo, pločnike, najemnike, ki so bili v stavbi občine, za kulturni dom ter drugo, opravljala pa je tudi vsa knjigovodska in administrativna dela.

Otroci, Andreja, Silva in Stane, so doštudirali, se poročili in imajo svoje družine. Poleg 6 vnukov ima danes že 3 pravnukinje s katerimi srečno in zadovoljno preživlja stara leta. Vesela je bila tudi obiska in klepeta z županom Občine Mengeš, Francem Jeričem.


Besedilo in foto: Tina Drolc 

 

 

 

Oglejte si tudi