Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Lukovica
JUTRI
23°C
12°C
NED.
23°C
10°C
Oceni objavo

Na nekaterih ekoloških otokih sedaj tudi zbiralniki za e-odpadke in baterije

V okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki so bili pod okriljem družbe ZEOS, d.o.o., skupaj z lokalnim partnerjem Javnim komunalnim podjetjem Prodnik d.o.o., na nekatere ekološke otoke v občinah Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče postavljeni zbiralniki za odpadno električno in elektronsko opremo in baterije. Simbolična predaja zbiralnikov v uporabo vsem petim občinam, v katerih Javno komunalno podjetje Prodnik izvaja javno službo ravnanja s komunalnimi odpadki, se je zgodila v petek, 7. 4. 2017, v Domžalah.

S projektom želijo v družbi ZEOS, d.o.o. spreminjati navade občanov in občank na področju ravnanja s tovrstnimi odpadki, in sicer s postavitvijo nove infrastrukturne mreže ter spremljevalno-ozaveščevalnimi dogodki. Zavedajo se, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želijo približati infrastrukturo ločenega zbiranja malih aparatov in odpadnih baterij gospodinjstvom širom države.

 

»E-odpadki in odpadne baterije so posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato želimo približati možnosti njihove oddaje vsem občankam in občanom. Vsebujejo težke kovine, ki so v primeru nepravilnega ravnanja za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri.« je zbranim povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić.

 

Na predaji zbiralnikov v Domžalah je bil prisoten tudi direktor Prodnika d.o.o. ter župani vseh petih občin, ki so skupaj z direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. podpisali listino o predaji uličnih zbiralnikov ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pozdravili novo pridobitev.

 

Direktor Javnega komunalnega podjetja Prodnik Marko Fatur je na dogodku poudaril: »Naše podjetje je do zdaj zbiralo e-odpadke in odpadne baterije dvakrat letno preko zbiralnih akcij, čez celo leto pa v zbirnem centru, kamor lahko občanke in občani še vedno oddajajo svoje stare aparate. S postavitvijo uličnih zbiralnikov na nekatere ekološke otoke pa se standard za uporabnike dviguje. Pričakujemo, da bo količina ločeno zbranih e-odpadkov in odpadnih baterij zaradi nove infrastrukture še naraščala.«

 

»Dobrodošla in željena ideja po ureditvi in večji skrbi za okolje se prične tudi s postavitvijo takšnih zbiralnikov. Verjamem, da bodo občanke in občani te s pridom in pravilno uporabljali. Skrbi za čisto in urejeno okolje se mora najprej zavedati vsak posameznik in le ta naj po svojih zmožnostih deluje kot bi moral vsak in širi večjo zavest. Pomembno je, da s svojim delovanjem dajemo pravi zgled drugim, tako se dobri vzorci prenašajo naprej. « pa je dodal župan občine Lukovica Matej Kotnik.

 

Ulični zbiralniki so sicer že preizkušeni, saj že stojijo v nekaterih drugih slovenskih občinah. Zbiralnike so v nekaterih občinah že praznili in povprečno zbrali okoli 150 kilogramov na posamezni ulični zbiralnik. Občanke in občani so jih dobro sprejeli, saj so bili zbrani odpadki dobro ločeni, le 2% je bilo odloženih ostalih odpadkov, torej tistih, ki tja ne spadajo.

 

V občini Lukovica se nahajata dva zbiralnika z e-odpadke in baterije:

- Lukovica, Maklenovec (pri trgovini),

- Šentvid pri Lukovici, Gasilska ulica (pri vulkanizerju).

V zbiralnike lahko oddate male gospodinjske aparate, ostalo malo opremo in orodje, računalniško opremo in zabavno elektroniko, igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok ali baterije ter prenosne baterije in akumulatorje.

 

Več o tem si lahko preberete na www.jkp-prodnik.si ali http://e-odpadki.zeos.si.

 

Oglejte si tudi