Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

MoPZ Janko Kersnik pel ob Dnevu državnosti

Lani je naš moški zbor s solistkama na predvečer praznika izvedel kulturni program na slavnostni seji v slovenskem Parlamentu, letos pa smo se v sredo, 24. junija 2015 pevci MoPZ Janka Kersnika na povabilo primorskih znancev (in tudi navdušenih spremljevalcev naših turnej) podali na pevski nastop v nedavno obnovljeno cerkev na Stari Sušici pri Pivki. Cerkveni zavetnik Stare Sušice je Janez Krstnik, ki goduje 24. junija, to je tudi zadnji šolski dan in dan pred Dnevom državnosti. Ker sta bili naši stalni solistki Marta Zabret in Urška Pavli odsotni, sta ju nadomestili tudi že večkrat (v različnih vlogah) sodelujoča Danaja Koren in hčerka naše prijateljice Hedvike Turk, pevka Ana Dolgan. V solih se jima je pridružil še naš tenorist Marko Juteršek. Peli smo med mašo in po njej imeli še koncert domoljubnih pesmi pod vodstvom dirigenta Igorja Velepiča. Lani je prav tu in ob taisti priliki prepeval zbor Limbar
Sledila je bogata pogostitev z izvrstnimi domačimi dobrotami, pripravljena z družnimi močmi zagnanih vaščanov Stare Sušice, v kateri zadnja leta zgledno obujajo v življenje mnogotere stare običaje (novoletno koledovanje, kresovanje ipd…). Ko se je stemnilo, smo uzrli povorko domačih mladenk z baklami (kresnic), v belih tunikah, katere so koreografsko in ob krepki Hedvikini recitaciji obredno prižgale pripravljen kres, ki se je razplamtel v mogočen ogenj, viden daleč naokrog. Pokanje gorečega lesa in magična privlačnost vročega ognja sta bila tudi v duhu najkrajše noči ob  prazniku svetnika Janeza Krstnika. Skoraj mistično razpoloženje sta pridodala dva gonga, na katera  je mojstrsko igrala ga. Tamara Kaluža iz Postojne. Uživali smo v čarobni kresni noči z vaščani ter gosti in za konec zapeli še nekaj lepih ljudskih pesmi.

 

Upajmo, da bodo lepa doživetja kot je bilo to v Stari Sušici, v naš zbor pritegnila koga od mladih pevcev, da bo slovenska pesem donela še naprej.

 

Vaje so vsak ponedeljek ob 19.30 v kulturnem domu v Lukovici. Dobrodošli!

 

Fotografije: Jože Pavzin in Viktor Jemec

Oglejte si tudi