Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Aktivnosti v občini Lukovica ob dnevu državnosti

Turistično društvo Sv. Vid, osnovna šola Janka Kersnika Brdo, občina Lukovica, Zveza veteranov vojne za Slovenijo - Sekcija Lukovica in Župnija Brdo so ob letošnjem dnevu državnosti, ki ga obeležujemo 25. junija, združili svoje aktivnosti. V ponedeljek, 23. junija so se tako občani in občanke lahko udeležili povezanih dogodkov ob zaključku šole in ob 23. obletnici samostojne države.
Dogajanje se je pričelo ob 18.30, ko je tako kot že nekaj let doslej v Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Društvo Sever, Zceza slovenskih veteranskih častnikov skupaj z organizacijo s strani občine Lukovica na Mali Lašni ob pomniku Lokvanj svečano dvignila zastavo pri spomeniku vojne za Slovenijo ob dnevu državnosti. Tam je bil v času vojne za SLovenijo zbirni center Lokvanj, s katerim smo bili tudi pri nas neposredno povezani z vojaškimi operacijami ob osamosvojitvi leta 1991. Tam se vsako leto zbere lepo število ljudi, predvsem veteranov v uniformah ter praporščakov. Na letošnji kratki, a ganljivi slovesnosti je spregovoril poleg župana Mateja Kotnika tudi predsednik Območnega združenja veteranov gospod Janez Gregorič, deset veteranov v uniformah iz vseh treh združenj pa je svečano dvignilo slovensko zastavo, ki je zaplapolala pred našim največjim državnim praznikom.

Nato se je potek dogajanja preselil v cerkev sv. Vida v Šentvidu pri Lukovici, kjer je župnija Brdo izvedla Sveto mašo za domovino. Ta se je pričela s slovensko himno, na njej pa je maševal župnik Andrej Svete, ki je pri pridiki spregovoril o domovini in našem odnosu do nje. Med mašo sta pod vodstvom Špele Kink in Lojzeta Pezdirca na orglah prepevala združena pevska zbora Župnije Brdo in cerkveni zbor iz Šentvida.

Letošnja proslava je zaradi slabega vremena potekala na šentviškem igrišču pod šotorom s pričetkom ob 20. uri. Kljub vremenu je bilo na njej več kot 500 obiskovalcev, vsebinsko pa jo je pripravila osnovna šola Janka Kersnika Brdo s pestrim kulturnim programom in podelitvijo nagrad najuspešnješnim učencem. Slednjim sta nagrade podelila ravnareljica dr. Anja Podlesnik Fetih in župan občine Lukovica Matej Kotnik, ti pa so se vpisali v knjigo odličnjakov. 

Zelo zanimiv je bil tudi županov govor, ki je najprej na odru razgrnil in držal v rokah slovensko zastavo. Poudaril je pomen tega simbola, saj je slovenska zastava 25. junija 1991 predstavljala pogum, hrepenenje, koprnenje, ljubezen, narod, moč, enotnost, samostojnost, demokracijo, svobodo, mir, Slovenstvo in mir za katerega so se pod njo borili. Dejal je: "Zastava je predstavljala naše otroke, mladino in nas, ter naše prednike. Jaz sem videl in vidim v njej moje starše, moj dom, moje dede in njih hrepenenje po svobodi in moje vnuke, ki bodo zaradi te zastave lahko živeli in predstavlja nas in še mnogo tega in predstavlja ….Slovenijo!" V svojem govoru je poudaril tudi to, da naj bomo ponosni nanjo in da je potrebno dokazati, da tako kot veterani vojne za Slovenijo pred 23. leti znamo in zmoremo. Po sklopu vseh združenih dogodkov pa je povedal: "Vsi ti dogodki so postali kar tradicionalni in so kot takšni tudi sprejeti pri ljudeh. Občani se teh prireditev udeležujejo in glede na odmevem bi se dalo marsikaj dodati ali spremeniti. Kljub temu so sami dogodku ljudem všeč in jih sprejemajo kot primerne za počastitev tega praznika, s čimer se strinjamo tudi na Občini." Čeprav je vedno najbolj obiskana prireditev ob prazniku Občine Lukovica, je dan državnosti druga takšna prireditev v naši občini, ki jo zadnja leta zaključujemo s kresom. Čeprav je bila proslava ob prazniku združena s šolsko proslavo župan meni, da "ni nujno, da se ti dve priložnosti izključujeta, ne sme pa ena stvar zakrivati druge, saj se ne sme pomen proslave ob državnem prazniku razvrednotiti v povsem nekaj drugega. Kres je zanimiv, čeprav smo ga letos zaradi dežja opazovali bolj od daleč. Letos so bili v ospredju starši otrok, ki so prišli zaradi njih, vendar pa je ob lepem vremenu moč opaziti tudi druge občane, ki pridejo tudi zaradi proslave same in pa seveda zardi kresa," je strnil svoje misli.

Kresovanje v čast prazniku je pripravilo Turistično društvo Sv. VID, saj se je zaključena proslava kasneje prevesila v dužabni dogodek, na kresovanju pa so nastopila simpatična dekleta iz Trnjave, ki sestavljajo ansambel Skrivnost . 

Matevž Kink, predsednik odbora za družbene dejavnosti občine Lukovica je bil ob tej priložnosti zadolžen za koordinacijo vseh aktivnosti, ki so se izvedle v ponedeljek. Za prireditev je bilo tako potrebnih kar dober mesec dni priprav. "Vesel sem, da so se vsi ti dogodki združili v enem popoldnevu oziroma večeru in med seboj povezali. Čeprav je bilo usklajevanje in koordiniranje včasih naporno, smo vse skupaj uspešno izpeljali in pripravili prireditev za ljudi, na kateri so resnično uživali. Zdi se mi dobro, da hranjamo tradicijo kresovanja na kresni večer, saj marsikdo ne ve, da se to prastaro izročilo odvija 23. junija. Pri nas se je bolj ohranil se je običaj prižiganja kresov ob prvem maju, vendar smo pred praznikom ob dnevu državnosti obudili tradicijo in upam, da jo bomo tudi uspešno nadaljevali," pravi Kink. Prav tako se mu zdi nadvse dobrodošlo, da Slovenci vedno bolj obeležujemo naš največji slovenski državni praznik in ga ohranjamo v takšnem duhu.

Oglejte si tudi