Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Srebrni jubilej Šentviškega zvona

    

»Šentviški zvon, z visokih lin,

le zbujaj mi na dom spomin…«

 

 

Naše petje je iskreno

in zborovsko srce veselo;

sporočamo vam novico,

nocoj praznujemo petindvajsetico.

 

V tako prisrčno sproščenem tonu so mladi pevci napovedali junijski letni koncert v Slomškovem domu v Šentvidu. Za naš srebrni jubilej. V teh letih smo s pesmijo doživljali in obeleževali nastajanje in rast naše mlade države, s pesmijo še danes izražamo njene vzpone, boje, hrepenenje in upanje. Zbor je izoblikoval svoj prepoznavni zven in pester program vseh zvrsti, s posebnim poudarkom na slovenski narodni pesmi, ki je in bo ostala pečat naše istovetnosti, vključno s sakralno glasbo, ki se vsako leto manifestira z božičnimi koncerti. Uvrstili smo se v radijske programe in postali dragocen kamenček v kulturnem pevskem mozaiku.

Tudi tokrat so v poletni večer zvenele najlepše melodije, ki so božale čute in umirjale srce in duha, v zlitju hvalnice mavrični sili življenja in stvarstva. Zborovodja Primož Leskovec je iz grl iztisnil polnost harmonije, ob milih strunah citer Tomaža Plahutnika.

 

Jedro Zvona tvorijo jubilanti, pomlajuje pa ga obetajoča skupina mladih, tudi šolanih pevk in pevcev, ki se glasbeno izpopolnjujejo in tako dvigajo kakovost zbora. Dobro so zastavili in druščina jih je zasvojila. Ob tem pomembnem prazniku smo se toplo zahvalili dolgoletnemu zborovodju Karlu Leskovcu, ki je zbor oblikoval in ohranil, in dosedanjemu predsedniku Darku Stupici, ki nas je z vso predanostjo in iznajdljivostjo umeščal v slovenski prostor. Organizacijsko vodenje zbora je pred nekaj meseci prevzel Matej Avbelj; skupaj z Darkom, ki ostaja podpredsednik in naš častni član, nas bosta uglašeno vodila naprej.

Kot se spodobi, so bile ta večer podeljene tudi zaslužne Gallusove značke; skoraj ni bilo pevke ali pevca, ki ne bi dobil vsaj bronaste značke, kar pomeni, da tudi naš podmladek z nami prepeva že najmanj pet let. Najdragocenejša pa je tista značka, ki jo s svojo prisotnostjo in moralno podporo stkete vi, dragi naši poslušalci, ljubitelji vsega lepega. Ta vaša značka nas opogumlja v veri, da bomo peli še naprej. Geslo letošnjega festivala slovenske ljubiteljske kulture v Šentvidu pri Stični je bilo: »Peli smo in peli bomo.«

Blagoslovi nas in pozvanjaj nam, sveti Vid!

 

Mojca Stoschitzky

Oglejte si tudi