Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Lipa-simbol svobode in neuklonljive volje

Pa tudi središče življenja, simbol življenja, prijateljstva, združevanja, nežne in večne ljubezni, je zapisala Marta Keržan, ki je z izjemno tenkočutnostjo napisala scenarij petkove prireditve »Vidovo druženje pod lipo«. Druženje smo organizirali v čast 25-letnici zasaditve lipe, zato smo jo postavili v središče dogajanja. Lipa na Veidrovem trgu v Šentvidu je zdaj obkrožena s kamnito klopjo in tremi obeležji, ki nas bodo vedno znova spominjali na to kdo smo in kje so naše korenine.
Čeprav je ves teden deževalo, se je nebo odločilo, da bo petek, 17. junija 2016 prijeten dan za Vidovo druženje pod lipo. V organizaciji TD Sv. Vid in KS Prevoje in ob sodelovanju lokalnih kulturnih društev je nastal nepozaben kulturni dogodek. Pred uradnim delom prireditve je bila v cerkvi sv. Vida v Šentvidu maša, nato pa smo prisluhnili slavnostnim melodijam Godbe Lukovica. Po uvodnih nagovorih predsednice TD Sv. Vid ge. Jerneje Strmšek Turk in predsednice KS Prevoje ge. Mateje Orehek, so taktirko prireditve prevzeli člani MoPZ Janko Kersnik, z zborovodjo  Igorjem Velepičem. 

Sledil je osrednji dogodek: g. župnik Jožef Lap je blagoslovil klop, obeležja in prostor okrog lipe v želji čim večjega druženja. Po blagoslovu je župan g. Matej Kotnik povedal nekaj besed o zgodovini Slovencev in lipe. Prisluhnili smo še Ženski vokalni skupini Mladost pod vodstvom Petre Capuder, MePZ Šentviški zvon pod vodstvom Špele Kink ob harmonikarski spremljavi Andreja Orehka ter si ogledali nastop Folklorne skupine Lukovica, ki jo je pripravila Simona Drolc.

Ob koncu prireditve smo bili priča veličastnemu zgodovinskemu spominu iz Kantate Franceta Cigana Ustoličenje Karantanskega kneza.  Združeni glasbeniki s trobilnim kvartetom Godbe Lukovica s solistom Matejem Avbljem, so pod vodstvom Matevža Kinka slavnostno izvedli 3. prizor iz kantate z naslovom Kosezi.

Po prireditvi smo se gledalci in nastopajoči družili ob glasbi skupine Takle mamo ter se okrepčali s sladkimi dobrotami, ki so jih pripravile članice Podeželskih žena iz Lukovice.

»Bodimo družabni, naj nas ta mlada lipa združuje … morda nekoč, čez tisoč let … morda postane naša najevska lipa …«  je svoje vezno besedilo sklenila Marta Keržan, katere tekst sta brala Jerneja Strmšek Turk in Aleš Lebar.

 

Povezave

www.td-svvid.si

Oglejte si tudi