Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Organizator tekmovanja za svetovni pokal v balvanskem plezanju 2013

Društvo Korenjak se posveča predvsem vadbi in vzgoji mladih športnih plezalcev, obenem goji kulturo gibanja, druženja in zdravega življenja v najširšem pomenu besede, poleg tega pa organizira številne športne in druge dogodke. Tekmovanje za svetovni pokal v balvanskem plezanju pomeni nekakšno krono vsega tega.
Četudi je društvo še razmeroma mlado – leta 2011 je praznovalo desetletnico formalnega delovanja –, ima že kar pestro zgodovino. Začelo se je leta 1996, ko je nekaj športnih zanesenjakov na OŠ Log - Dragomer postavilo 40 kvadratnih metrov veliko plezalno steno, namenjeno zlasti popestritvi ur športne vzgoje. Pomagali so tudi učenci tedanjih sedmih in osmih razredov. Začetki so bili skromni: prvi oprimki so bili izdelani iz ostankov vezanih plošč, rogovil in betonskih izdelkov, plezalni pas, vrv in varovalne naprave pa so bili osebna oprema vodje skupine. Leta 1999 je zaživela organizirana popoldanska vadba, tedaj še pod okriljem šolskega športnega društva, samostojno pa društvo Korenjak deluje od leta 2001.

Program društva se je zasnoval na učenju plezanja skozi igro ter z namenom, da se plezanje otrokom predstavi kot naravna oblika gibanja in ne le kot športna zvrst, usmerjena v tekmovalno plezanje. Notranjo plezalno steno so člani s pomočjo lokalnih podjetnikov in sponzorjev z leti postopoma povečevali in prenavljali, nazadnje leta 2003, ko je iz nje nastal sodoben plezalni center z več kot 200 kvadratnih metrov plezalne površine, pet let pozneje pa so ob podpori domače občine in Fundacije za šport postavili še največjo balvansko steno na prostem v državi. S tem je društvo pridobilo odlična izhodišča za delo z mladimi športnimi plezalci, usmerjenimi v kakovosten in tudi tekmovalni šport.

Prav kmalu so tako člani tekmovalne skupine začeli nastopati na tekmovanjih za državno prvenstvo in domov prinesli prva odličja. Za to sta že pred skoraj desetletjem poskrbela Tonka Mohar in Anže Popit, leta 2008 pa je Gašper Potrebuješ v kategoriji mladincev postal državni prvak v balvanskem plezanju. Od takrat se člani društva Korenjak redno uvrščajo na zmagovalni oder, Nejc Erklavec, Tilka Novak, Jure Gvozdanovič in Nejc Potrebuješ pa so imeli celo priložnost zastopati slovensko reprezentanco na evropskem mladinskem pokalu v Kranju. Največji uspeh društva v letu 2012 sta pod trenersko taktirko Natalije Gros dosegla Lan Möscha, ki je v kategoriji cicibanov zasedel drugo mesto v skupnem seštevku težavnostnega in tretje mesto v skupnem seštevku balvanskega plezanja, ter Tina Vintar, ki je osvojila tretji mesti v skupnem seštevku tako balvanskega kot težavnostnega plezanja.

Predsednik društva Lorin Möscha je tudi avtor knjige Plezanje kot igra, ki je zaradi velikega povpraševanja doživela ponatis in po kateri je bil s plezalci kluba posnet didaktični film. V tem nastopa tudi Natalija Gros, ki se je, kot omenjeno, v zadnjih letih društvu pridružila kot trenerka tekmovalne skupine.

Kljub odličnim nastopom na tekmovanjih pa člani društva Korenjak in starši otrok niso pozabili na medsebojno druženje. Organiziranje plezalnih taborov, piknikov in izletov v sodobne plezalne centre doma in v tujini ter treningov v naravna plezališča je postalo stalnica druženja vseh članov društva. Obiskovanje mednarodnih plezalnih tekmovanj ter prirejanje tekmovanj za državno prvenstvo in tekmovanj za svetovni pokal pa je izziv, ki se ga v društvu lotevajo z vso odgovornostjo.

Letošnje tekmovanje za svetovni pokal v balvanskem plezanju bo nekaj posebnega, saj so organizatorji prepričani, da lahko raven tekmovanja povzdignejo še višje, ga vsebinsko nadgradijo in naredijo programsko zanimivejšega. Tako so se med drugim odločili, da programski del razširijo z glasbenim koncertom skupine Siddharta, ki bo v petek, 10. maja, ob 22. uri. Gre za edinstven koncert, poimenovan Siddharta World Cup Concert. Naslednji dan, v soboto, 11. maja, pa bodo ob 22. uri na svoj račun prišli vsi ljubitelji tehno glasbe. Za izjemno vzdušje in dobro glasbo bo namreč poskrbel mednarodno priznani DJ Tey. V okviru športnega dela se obeta vsebinska nadgradnja v smislu prirejanja atraktivnih vložkov vseh vrst. Na svoj račun bodo med drugim prišli ljubitelji adrenalinskega kolesarjenja, imenovanega bike trials. Za tiste, ki se radi zabavajo z lovljenjem ravnotežja, bo na prizorišču napet vrvni trak za tako imenovani slackline, razmeroma novo obliko športne zabave. Na njem se bodo lahko poleg virtuozov v tej disciplini v lovljenju ravnotežja pomerili tudi obiskovalci. Zabavni del, v katerem bodo lahko sodelovali ljubitelji vodnih radosti, pa bo na travnati površini. Tam bo namreč stal kar petdesetmetrski tobogan, po katerem se bodo lahko spuščali prav vsi obiskovalci. Organizatorji pa seveda niso pozabili na vse, ki bi se radi pomerili v športnem plezanju. Tem bo namenjen velik plezalni stolp, na katerem bo potekalo tekmovanje v hitrostnem plezanju, ob določenih urah pa se bodo lahko nanj povzpeli tudi ljubitelji športnega plezanja vseh starosti. In ne nazadnje: sam finalni nastop tekmovanja za svetovni pokal bo vnovič prav poseben spektakel, saj bosta za glasbeno spremljavo kot vsako leto poskrbela Jani Hace in Sergej Ranđelović, dogajanje na odru pa bo tokrat z duhovitim komentiranjem začinil vsem dobro znani Sašo Hribar.

 

Lorin Möscha, prof. šp. vzg.

 

Oglejte si tudi