Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Postavljene prve protihrupne ograje

Dars nadaljuje 9,4 milijona evrov vredni evropski projekt zvočne sanacije enega izmed najbolj obremenjenih avtocestnih odsekov, Brezovica–Vrhnika. Izbrani izvajalec, ki je dela začel spomladi, je v Občini Log - Dragomer že postavil prvih nekaj sto metrov protihrupnih ograj. Gradili naj bi jih še eno leto.
Na odseku primorske avtoceste Brezovica–Vrhnika je bilo v preteklih mesecih precej živahno, izbrani izvajalec Rafael in SŽ ŽGP sta namreč aprila začela graditi protihrupne ograje. Zaradi gradnje je Dars zaprl odstavni pas in omejil hitrost vožnje na preostalih dveh pasovih. Začetek gradnje ograj, ki so se ga stanovalci ob cesti razveselili, saj jim hrup že vrsto let najeda živce in zdravje, pa je med poletjem pošteno razjezil voznike, ki so se zaradi omejitev hitrosti in številnih prometnih nesreč v večkilometrskih kolonah po polžje vozili proti morju. Situacija bi se lahko ponovila prihodnje poletje, saj je rok za dokončanje del oktobra 2015.

Na Darsu so zatrdili, da pri izvedbi projekta ni bilo zapletov, kot smo lahko slišali v medijih. Pojasnili so, da se dinamika izvajanja del, ki jo narekujejo geološko-geomehanski pogoji, prilagaja glede na posamezno lokacijo ograje: »Zaradi zagotavljanja stabilnosti in ustrezne nosilnosti grajenih nasipov na določenem delu odseka je potreben čas med posameznimi fazami izvajanja del in takrat se na tem odseku dela na nasipih ne izvajajo, ampak se izvajajo druga spremljajoča dela. Dela se izvajajo ob obstoječi AC, po znanih barjanskih, slabo nosilnih in zelo stisljivih tleh. Zaradi tega se gradnja izvaja fazno, nasip se vgrajuje po plasteh, pričakovani čas za konsolidacijo takšnih tal je od 3 do 8 mesecev v odvisnosti od lokacije. Temu je prilagojena tudi zasnova protihrupnih ograj na nasipih.«

 

Postavili bodo 11 protihrupnih ograj

Izvajalec je prejšnji mesec začel postavljati prvi dve protihrupni ograji na Logu, ki ju postavlja neposredno ob vozišče, na betonsko varovalno ograjo. »Ostale ograje sestavljajo v spodnjem delu 1 m visok nasip in na njem je konstrukcija protihrupne ograje različnih višin,« še pojasnjujejo na Darsu in dodajajo, da so predvidene ograje dolge od 200 do 1776 metrov, visoke pa od 2,6 do 6,5 metra. V spodnjem delu so visokoabsorpcijski aluminijasti protihrupni paneli in zagotavljajo zvočno absorpcijo 8–11 decibelov.

Postavitev 7600 metrov dolge protihrupne zaščite med Lukovico in Vrhniko je eden izmed petih evropskih projektov zvočne sanacije, vrednih 61 milijonov evrov. Evropa bo iz kohezijskega sklada prispevala levji delež sredstev, in sicer 43 milijonov evrov.

 

V. L.

Foto: V. L.

Oglejte si tudi