Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Požar pri Požarjevih, a le za vajo

Gašenje požarov na kmetijah in v drugih večjih gospodarskih objektih ter delavnicah je zelo zahtevno. Zato gasilci svoje znanje na rednih letnih vajah nadgrajujejo ravno v tovrstnih objektih. Tokrat je vaja potekala na kmetiji Požar na Lukovici, sodelovalo je kar 91 gasilcev iz domače in sosednje gasilske zveze. Gasilci so zaradi hitrega posredovanja požar uspešno omejili ter ga pogasili, zato večje škode ni bilo.
Zaradi kratkega stika je zagorelo v hlevu na kmetiji Požar na Lukovici. K sreči sta bila doma gospodar in njegov sin, ki sta o dogodku nemudoma obvestila regijski center za obveščanje. Kmalu zatem so na kraj požara prihitela gasilska vozila iz obeh domačih prostovoljnih društev ter nato še gasilska vozila gasilskih zvez Vrhnika in Brezovica. Po prihodu na kraj dogodka so gasilci začeli s takojšnim gašenjem in obrambo stanovanjskega dela ter sočasno evakuacijo živine in poškodovancev. Zaradi hitrega posredovanja gasilcev je bil požar uspešno omejen in pogašen, tako da kmetija ni utrpela večje škode.

Redna letna občinska vaja »Gori na kmetiji Požar« je bila izvedena po dopolnjenem načrtu aktivacije gasilskih enot, ki je prilagojen dejanskim situacijam in pripravljen na podlagi spremljanja intervencij iz preteklih let. To je že četrta velika vaja, ki so jo gasilci v zadnjih letih izvedli na kmetijah oziroma večjih gospodarskih objektih. Ena izmed najzahtevnejših operacij pri gašenju požara na kmetijah je evakuacija, zato je zelo pomembno, da so tudi kmetje sami v kateremkoli trenutku pripravljeni začeti z evakuacijo živine na dogovorjeno mesto.

Na klic na pomoč se je na vaji odzvalo sedem društev s petnajstimi vozili, sodelovalo pa je 91 operativnih gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Dragomer - Lukovica, Log, Brezovica, Notranje Gorice - Plešivica, Bevke, Drenov Grič - Lesno Brdo in Vrhnika. Za nudenje prve pomoči poškodovancem je poskrbela gasilsko-reševalna enota naše občine. Aktivirana je bila tudi vrhniška lestev, ki je skrbela za to, da se požar ne bi razširil na stanovanjski del.

Pri vaji so sodelovali ocenjevalci, ki so nadzirali vodjo intervencije in oba sektorja, ki sta jima poveljevala poveljnika obeh prostovoljnih gasilskih društev iz občine Log - Dragomer. Vaja je potekala tudi pod budnim očesom poveljnika štaba civilne zaščite in župana Mirana Stanovnika, ki je bil izredno zadovoljen s hitrim in uspešnim posredovanjem gasilcev. Kot nam je povedal poveljnik gasilske enote občine Log - Dragomer Pavel Remškar, gasilci za gašenje tako velike kmetije povprečno porabijo 120 do 150 kubikov vode. Vodovodno omrežje občine Log - Dragomer tako velike količine vode ne more zagotavljati, zato bi za gašenja tako obsežnega požara potrebovali podporo štirih do petih avtocistern. Trenutno hidrantno omrežje zagotavlja okoli 700 litrov vode na minuto, pri takem požaru bi za hitro posredovanje potrebovali okoli petkrat toliko vode na minuto.

 

V. L. 
Foto: V. L. 

 

ZAHVALA:

Za nesebično pomoč pri izvedbi vaje se zahvaljujem PGD Dragomer - Lukovica, PGD Log, PGD Brezovica, PGD Notranje Gorice - Plešivica, PGD Bevke, PGD Drenov Grič - Lesno Brdo in PGD Vrhnika. Za nadzor nad gasilskim delom, ocenjevanje in konstruktivne pripombe se zahvaljujem poveljniku GZ Vrhnika Benjaminu Svenšku, namestniku poveljnika GZ Vrhnika Aleksandru Remškarju, poveljniku poveljstva Občine Vrhnika Boštjanu Turku. Hvala kmetiji Požar za razumevanje in dobro sodelovanje, prebivalcem Poti na Tičnico in V Dolini pa se zahvaljujem za potrpežljivost.

 

Pavel Remškar, poveljnik GE Občine Log - Dragomer

Oglejte si tudi