Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Novi loški vrtec naj bi stal ob sedanjem vrtcu na Logu

Svetniki so med petimi lokacijami za gradnjo novega vrtca izbrali zemljišče ob trenutni enoti loškega vrtca. Občinska uprava naj bi začela pripravljati dokumentacijo za gradnjo večoddelčnega vrtca, pred dejanskim začetkom gradnje pa bo treba počakati do sprejema Občinskega prostorskega načrta, ki bo omogočil gradnjo vrtca na tej lokaciji. Sicer pa naj bi prihodnje šolsko leto tudi loški otroci dobili boljši in lepši vrtec; kot smo izvedeli, naj bi igralnici začeli prenavljati med letošnjimi poletnimi počitnicami.

Občinska uprava je za marčevsko sejo pripravila pregled možnih lokacij oziroma možnih rešitev problematike vrtca na Logu. V gradivu za svetnike je uprava pripravila več rešitev, ki sta jih še pred sejo proučila, pretehtala in se do njih opredelila pristojna odbora, Odbor za negospodarstvo in javne službe družbenih dejavnosti ter Odbor za prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami. Ta sta pretehtala kar pet lokacij. Odbora in občinski svet so kot najprimernejšo izbrali možnost gradnje vrtca na Loški cesti 12 in v okolici oziroma na lokaciji obstoječega vrtca. Ta lokacija je bila sicer kot najprimernejša za gradnjo vrtca omenjena že na preteklih sejah, da naj bi vrtec tu stal tudi v prihodnje, pa naj bi se prav tako strinjali Ložani. 

Sicer pa so na pristojnih odborih obravnavali tudi preostale rešitve, ki jih je v gradivu predstavila občinska uprava.  Razširitev vrtca v Dragomerju bi bila sicer možna, a po oceni uprave naj ne bi bila realna rešitev, saj naj bi bila na tej lokaciji možna gradnja le dvooddelčnega vrtca, v načrtu pa je gradnja novega trioddelčnega vrtca. Še ena nerealna oziroma nesmiselna rešitev bi bila gradnja centralnega vrtca v okolici Osnovne šole Log - Dragomer, saj je bil vrtec v Dragomerju nedavno obnovljen in dozidan. Boljši sta možnosti gradnje trioddelčnega vrtca v okolici osnovne šole ali pa ob obstoječem vrtcu na Logu, vendar imata poleg prednosti tudi svoje slabosti. Vrtec bi ob osnovni šoli lahko gradili na šestih različnih parcelah; pol jih je v zasebni, pol v občinski lasti, na dveh izmed teh sta načrtovana multikulturni in zdravstveni center. Težava večine teh parcel pa je tudi v tem, da trenutno ne omogočajo gradnje vrtca, saj so namenjene ali rekreaciji ali pa kmetijstvu. Tudi v okolici obstoječe loške enote vrtca je več možnosti reševanja problematike, ali s prenovo dosedanjega vrtca ali z odkupom stanovanj na Loški cesti 12 oziroma z gradnjo prizidka ali novega vrtca, ki so jo potrdili občinski svetniki. 

Svetniki so si bili enotni, da je najprimernejša lokacija za gradnjo vrtca na parceli št. 1388/2 skupaj z delom parcele št. 1388/3 (sedanji vrtec) in delom parcele št. 1386/1. Nekoliko manj pa so se strinjali pri oblikovanju sklepov. Na koncu so potrdili tri sklepe, in sicer da je najprimernejša rešitev gradnja vrtca na omenjenih treh parcelah, da občinska uprava začne pripravljati dokumentacijo za gradnjo vrtca, strinjali pa so se tudi, da se vrtec zgradi ob dosedanjem vrtcu na prej omenjenih parcelah. Kot pojasnjujejo na občinski upravi, gradnja vrtca na parcelah, ki jih je potrdil občinski svet, v tem trenutku naj ne bi bila možna. V namenski rabi so namreč opredeljene kot rekreativne površine; gradnja vrtca na teh parcelah bo možna po sprejemu Občinskega prostorskega načrta (OPN), ki bo ustrezno spremenil njihovo namensko rabo. 

Na seji smo večkrat slišali mnenje, da je enota vrtca na Logu dotrajana in da naj bi glede na to, da so v letošnjem proračunu namenjena sredstva za obnovo, vrtec čim prej začeli sanirati. To naj bi se zgodilo poleti, ko bodo otroke iz loškega vrtca začasno preselili v Dragomer.

Vesna Erjavec

Oglejte si tudi