Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Komunala je na zimo že pripravljena

Kljub temu, da je zima letošnje leto svoje zobe pokazala zelo zgodaj, prvi sneg je Slovenijo pobelil že 31. oktobra, so bili na takšne razmere na vrhniški komunali dobro pripravljeni, a plužiti jim v občini Log – Dragomer vendarle še ni bilo treba. Tudi letošnjo zimo bodo za vzdrževanje cest v zimskih razmerah na Logu, Lukovici in v Dragomerju poskrbeli kooperanti, ki so občinske ceste posipali in plužili že v preteklih letih.

Izvajalci zimske službe v občini Log – Dragomer tudi v letošnji zimi ostajajo isti kot lani, kar je zelo dobrodošlo pravi Ivan Turk, ki je v Komunalnem podjetju Vrhnika zadolžen za zimsko službo. »Če ne menjamo kooperantov, ti dobro poznajo detajle, manj je škode na cestiščih, manj je telefonskih klicev in ljudje so bolj zadovoljni.« Kot nam je še pojasnil bodo lokalne ceste plužili domači izvajalci. Tako bo po novem tudi v Borovnici, kjer so lani uporabljali mehanizacijo vrhniške komunale, letos bodo za pluženje zadolženi kooperanti, svojo mehanizacijo pa bo Komunalno podjetje Vrhnika uporabilo na Vrhniki. Kot smo še izvedeli Komunalno podjetje Vrhnika skrbi za zimsko vzdrževanje v občinah Vrhnika, Log – Dragomer in Borovnica, dve tretjini jo izvajajo kooperanti, eno tretjino pa komunala.

V začetku novembra so na komunali tudi že začeli postavljati snežne kole, kooperanti in komunala so večinoma že preizkusili svojo mehanizacijo, dobro pa so založeni tudi s posipnimi materiali. »Nekaj zalog soli in posipnega materiala imamo še na zalogi od lani.  Prvi teden novembra smo dobili 200 ton nove soli, dovolj pa je tudi peska,« pravi Turk.

V občini Log – Dragomer ob prvem oktobrskem sneženju še niso posipali cest ali jih plužili, so pa imeli nekaj dela v drugih dveh občinah, a le v višjih delih, kjer so posipali ceste.

Naj spomnimo kako je bilo lani. »Lanska sezona je bila podpovprečna, padavin ni bilo veliko, predvsem februarja pa so pritisnile zelo nizke temperature. Posipanega materiala smo februarja porabili veliko, saj zaradi nizkih temperatur ta ni učinkoval, kot bi moral. Ostali zimski meseci pa niso prinesli večjih presenečenj,« je povedal Turk, ki je še spomnil, da pa je bila bistveno dražja zima pred dvema letoma.

Oglejte si tudi