Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Projekt visoke cone je zaključen

Gradbena dela prvega velikega evropskega projekta Občine Log - Dragomer so končana še pred rokom. Uspešno so prestali tehnični pregled ter za novi vodovod prejeli tudi uporabno dovoljenje. To, kot smo slišali na novinarski konferenci ob zaključku projekta, ne bi bilo mogoče brez odličnega sodelovanja in timskega dela izvajalca, nadzornikov, projektantov, bodočega upravljavca vodovoda ter občinske uprave in seveda tudi strpnosti, razumevanja in podpore občanov. Vrednost upravičenih stroškov projekta v občini Log - Dragomer znaša 530.871 evrov, skupaj z davkom na dodano vrednost in neupravičenimi stroški pa 668.799,12 evra. Dobršen del sredstev bo prispeval Kohezijski sklad Evropske unije. Novi vodovodni sistem skrbi za nemoteno oskrbo z zdravo in pitno vodo v občini, hkrati so rešili problematiko občasnega pomanjkanja vode, predvsem v konicah, ter uredili tlačne razmere v vodovodnem omrežju. Na svečanem odprtju so se ob vodohranu zbrali domačini, ki so za to priložnost spekli pecivo, pripravili tople napitke ter se v družbi sokrajanov veselili nove pridobitve.
»Danes lahko z veseljem povem, da smo res uspešno končali projekt in to kot prvi med sodelujočimi občinami ter da so uporabniki v naši občini že priklopljeni na posodobljeni vodovodni sistem Borovnica–Vrhnika–Log - Dragomer. Gre za  pomembno pridobitev za naše občane, saj bo z njo oskrba s kakovostno pitno vodo nemotena in učinkovitejša na daljši časovni rok,« je na novinarski konferenci ob zaključku projekta poudaril župan Miran Stanovnik. Dodal je, da gre za zelo pomemben projekt, ki so ga na Lukovici dolgo čakali.

 

Novo pridobitev si je ogledala množica domačinov

Na praznični večer se je na hribu nad vasjo zbrala množica občanov, ki so se jim pridružili še preštevilni pohodniki PD Rega, ki so se z lučkami preko Debelega hriba odpravili do vodohrana. Tu so si skupaj z domačini ob toplih napitkih ter okusnem pecivu po uradnem rezanju traku ogledali objekt, ki je bil zgrajen s sredstvi kohezijskega sklada, prisluhnili so še krajšima kulturnima točkama, najmlajše pohodnike pa je obdaril tudi Dedek Mraz.

 

Brez posluha domačinov ne bi šlo tako gladko

V sklopu investicije so zgradili povezovalni vodovod (838 metrov), vodohran in prečrpalnico. "Skupaj z občani smo na terenu preživeli osem mesecev. V tem času je bil zgrajen povezovalni ter napajalni vodovod. Izdelan je bil nov vodohran iz betonske konstrukcije, ki obsega 100 m3, narejen je iz dveh okroglih celic. Izdelana je bila prečrpalnica, ki je vkopana v brežino ob naselju Lukovica. Do prečrpalnice, ki je klasično sezidana, smo pripeljali nizkonapetostni vod, na katerega sta priključeni dve črpalki. Dve zato, da tudi v primeru okvare ene izmed njiju sistem nemoteno funkcionira,« je povedal Samir Zulič iz GPZ in dodal, da je bila na treh mestih narejena redukcija tlaka. Povedal je še, da se projekt tako uspešno lahko zaključi le ob timskem delu vseh vpletenih. »Hvala vsem občanom za posluh, predvsem Tonetu Kavčniku, Ivanu Plešku ter Slobodanu Brajoviču, ki so nam prišli naproti in so nam za čas izvedbe v uporabo odstopili svoja zemljišča. To je bilo resnično velikega pomena pri projektu gradnje vodohrana. Tudi pri gradnji prečrpalnice, kjer je bilo za gradnjo na voljo zelo malo prostora, nam občani niso delali skrbi in to kljub temu, da so bili kdaj prikrajšani za komunikacijo mimo objekta.« Na timski duh in pripravljenost reševanja težav je opozoril tudi Srečko Škerget iz nadzornega podjetja Proplus: "Tu je bilo res ogromno posluha in brez pomoči domačinov bi bile zadeve bistveno težje izvedljive.«

 

670 tisočakov težak evropski projekt

Po zaključku gradnje in uspešno opravljenem tehničnem pregledu so 16. decembra 2016 zanj pridobili uporabno dovoljenje. Celoten projekt Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 2. sklop zajema izboljšavo 3.568 metrov obstoječega vodovoda in novogradnjo 14.746 metrov vodovodnega sistema s pripadajočimi objekti: štirje vodohrani, dve črpališči oziroma prečrpališči, dve zajetji vode in ena vodarna. Projekt je razdeljen na štiri podsklope, vsak podsklop pa zajema izvedbena dela v posamezni občini. Občina Postojna, kot peta sodelujoča občina, je v projekt vključena kot sofinancerka izgradnje povezovalnega vodovoda med občinama Logatec in Postojna. Primarni namen izvedbe projekta je reševanje obstoječe problematike na področju oskrbe s pitno vodo na območju vključenih občin. Tako se bo na sistem oskrbe s pitno vodo priključilo dodatnih 228 prebivalcev. Skupna vrednost celotnega projekta znaša 9.023.035,09 evra brez vključenega DDV in ga v višini 1.871.740,93 evra financirajo sodelujoče občine (Občina Log - Dragomer 530.871 evrov, Občina Brezovica 1.835.566,43 evra, Občina Logatec 3.299.396,64 evra, Občina Postojna 221.634,02 evra in Občina Škofljica 2.802.421 evrov), delež Kohezijskega sklada EU znaša 6.078.600,03 evra in Ministrstva RS za okolje in prostor pa 1.072.694,14 evra.

 
V. L. 
Foto: V. L. 

 

Hvala Lukovčani, hvala lastniki zemljišč.
Hvala vam za
veliko mero strpnosti, razumevanja in podpore v času gradnje, hvala vam za vsa dobronamerna opozorila in nasvete, hvala za vse služnosti ter vso pomoč. Hvala vam za posluh, predvsem Tonetu Kavčniku, Ivanu Plešku in Slobodanu Brajoviču, ki so med gradnjo dovolili začasno uporabo zemljišč pri vodohranu, hvala tudi Janku Marinku za začasno uporabo zemljišča in podelitev služnosti za ureditev brežine pri prečrpalnici, hvala Jakobu Dolinarju, Remškarju, Šebeniku in Flerinu za začasno uporabo zemljišča med gradnjo vodovoda, hvala Alešu Dolinarju za podelitev služnosti za postavitev hidranta, hvala etažnim lastnikom Pod Gradom 1a, ki so nam odstopili svoje grmovnice, ki so bile presajene na javne površine. Hvala tudi gasilcem, ki so pomagali pri tlačnem preizkusu in preizkusu hidrantov. Hvala PD Rega ter skupini Lukovčanov (Gregor Stanišič in Urška Babnik), PGD Dragomer - Lukovica, ki nam je pomagalo pri izpeljavi dogodkov ob uradnem odprtju Visoke cone na Lukovici. VSI STE PRIPOMOGLI K BOLJŠEMU JUTRI. ŠE VEČ TAKIH …

 

Občinska uprava Občine Log - Dragomer, Samir Zulič, GPZ, Srečko Škerget, Proplus

Oglejte si tudi