Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Dihanje

Besedilo: Maja Miklič

Življenje je, kar se odvija med prvim vdihom in zadnjim izdihom. Dih je življenje. Življenje postane zavest in mišljenje. Kdor nadzoruje svoje dihanje, nadzoruje tudi svoje misli – velja tudi nasprotno: kdor nadzoruje misli, nadzoruje dihanje. Pet plasti (koš – teles) človekove eksistence se prepleta. Tako kot sta povezani druga in tretja plast, tako sta povezani tudi pranamaja koša (dihanje) in manomaja koša (um). Vsaka misel je obarvana z nekim čustvom in vsakemu čustvu ustreza določen ritem dihanja. Umirjeno dihanje umirja možgane. Človek pod stresom diha hitro in plitko, zato čuti tesnobo in neugodje. Ko smo doma, se počutimo varni in dihamo globoko, počasi in sproščeno. Na splošno močno podcenjujemo vpliv stresa. Pogosto se um oklepa jeze, krivde in obžalovanja zaradi preteklosti ali pa je obremenjen s strahom in skrbmi glede prihodnosti. To nihanje uma od ene do druge skrajnosti samo po sebi povečuje napetost in stres, zato postajamo manj učinkoviti. Dihanje je povezava med telesom in umom in torej ključ do obvladovanja uma in negativnih čustev. Prej ko nam uspe obvladati um, prej nam bo uspelo udejanjiti svoje zmožnosti na vseh življenjskih področjih.

Dihanje poteka v štirih fazah:
• vdih,
• zadrževanje diha,
• izdih,
• praznina (trenutek med izdihom in naslednjim vdihom).

Izdih naj bi trajal dvakrat dlje kot vdih.
Poznamo več načinov dihanja. Eden izmed njih je prsno dihanje, pri katerem se pljuča napolnijo z zrakom s premikanjem prsnega koša navzven in gor. Drugi je trebušno dihanje, pri katerem širimo in krčimo trebušno prepono v smeri želodca. To je dokaj globoko dihanje. Normalno dihanje je navadno kombinacija opisanih načinov. Globok vdih nakazuje napetost, ta pa nadzor. Dober izdih je rezultat sproščenega vdiha. Bolje je, da traja izdih dlje kot vdih. Tako zmanjšamo hitrost dihanja, ki postane prijetnejše, bolj sproščeno in tekoče. Polno dihanje pomeni tako vdihovanje kot izdihovanje. Vdihovanje je napolnjevanje telesa z energijo, jemanje, zadrževanje, aktivnost in napetost. Izdihovanje je sproščanje energije, dajanje, oddajanje, pasivnost in sprostitev. Izdihovanje je pasivno, kadar ni telesne napetosti.



Knjiga Joga za zdravo in sproščeno življenje Knjiga je rezultat dolgoletnega učenja, raziskovanja, samozavedanja in redne vadbe. V njej boste našli vaje za vse dele telesa, opis meditacij in ostalih tehnik, ki vam bodo pripomogle k temu, da bo vaše življenje kakovostnejše. Knjiga je osnovna predstavitev joge in vsega, kar joga nudi. Primerna je za začetnike in tiste, ki jih zanima več kot le telesna vadba. Želim vam veliko veselja pri prebiranju knjige, predvsem pa srečno in zdravo življenje.

Joga delavnica za predstavitev knjig o jogi bo v soboto 19. decembra ob 14.00 uri v centru Premik v Ljubljani.

Prijave na: info@yogasachi.com

Za več informacij: www.yogasachi.com/ljubljana
Vabljeni ste tudi vi.

Oglejte si tudi