Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

O pravi vzgoji

Vzgoja je še ena iz niza stvari, za katere velja, da je teoriziranje včasih dokaj enostavna reč, medtem ko zna biti praksa pa en mičken svojstven izziv. S tem ni vzgoja med ostalimi rečmi v življenju prav nič posebnega. Je pa vzgoja kot panoga, ki se jo gremo na prvem mestu predvsem starši (vsaj radi tako mislimo), verjetno edina, za katero čisto zares in brez sarkazma velja: moja vzgoja je zagotovo prava vzgoja.

Na primer:

Moja vzgoja vsebuje veliko mero prepričanja, kako pomembno je spoštljivo obnašanje do vseh in vsega. Nežnost in obzirnost do vsega živega; torej tudi do pajkcev in praproti, v domačih prostorih pa obvezno sobivanje s psom. Jap, moja vzgoja je zagotovo prava ne samo zame, temveč tudi za mojega otroka. Zakaj? Ker navsezadnje moj otrok živi z mano in je zanj sila koristno sodelovanje v pravilih okolja, v katerega se je rodil. Bi pa taista vzgoja precej begala in v hude stiske spravljala otroka, ki se rodi v okolju, kjer pse jedo ...

Pred leti sem imela priložnost pokramljati s prijetnim gospodom, veleposlanikom Kitajske. Smo se krepko nasmejali, ko je med debato povprašal ali imam rada mačke – jaz pa nisem vedela, kako to misli. Ali me sprašuje ali za božanje ali na krožniku ...

Ko se ukvarjaš z vzgojo, še posebno z vzgojo otrok iz različnih kultur, je verjetno premišljenost še toliko bolj pomembna. Če recimo v svoje vrste dobiš otroka iz severnih krajev ... Ha, priznam, da mi zelo ustreza pomanjkanje tistih zaledenelih jezer, ki jih imajo tam, ker bi mi bil kar izziv vreči dojenčka v ledeno vodo. O ja. Moja vzgoja bi bila za tiste razmere morda 'ustvarjanje pomehkužencev', medtem ko njim – glede na to, da še kar živijo – taista navada očitno kar dobro služi kot krepčilna kura.

 

Razlike v vzgoji vsekakor so vsenaokrog, a imajo tudi svoj smisel. Pri multikulturalni vzgoji je bistvo doseženo, ko znamo to videti, ceniti in spoštovati.

Tole je bilo o pravi vzgoji na malo na šaljiv in poenostavljen način - pa vendar bo v takem lahkotno splošnem kontekstu kar držalo: moja vzgoja je zagotovo prava vzgoja, ne glede na to, kdo to izreče.

Povezave

Varstvo Lunba

Oglejte si tudi