Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Veseli december je z nami!

Ljubljano bo kmalu prevzelo praznično vzdušje
Vsak december v Ljubljani spremljajo tudi praznične decembrske prireditve. Letos se bodo začele v ponedeljek, 3. decembra. Tradicionalni del decembrskega programa so Miklavžev sejem, Praznični sejem, Miklavžev sprevod, Dobra vila, nastopi lajnarjev na ulicah in trgih, Božični koncert, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na trgih in silvestrovanja na prostem z ognjemetom.

 

V zavodu Turizem Ljubljana, kot najbolj pričakovana novost letošnjega leta navajajo drsališče, ki bo na Kongresnem trgu obratovalo vsak dan med 9. in 22. uro, od teh bodo vsak dan tri ure brezplačnega drsanja. Pester program na drsališču bo zadnje dni v letu dopolnil tudi Dedek Mraz.


Pravljičen bo tudi park Zvezda, saj se bodo vanj naselile Pravljične vile, svetlobne skulpture, ki jih ustvarjajo otroci ljubljanskih šol pod vodstvom Andreja Erjavca. Spremenjena je tudi svetlobna okrasitev v središču mesta, ki jo vsa leta avtorsko ustvarja umetnik Zmago Modic - tudi letos je vsak nov element izdelal ročno in okolju prijazno, saj reciklira že obstoječe materiale. Letošnja svetlobna okrasitev nosi naslov Praznik obstoja.

 

Na več odrih po mestu bodo nastopili številni kakovostni slovenski in tuji glasbeni izvajalci: Fake Orchestra, Time to Time, Murat & Partizani, Neisha, Crvena Jabuka, Siddharta, Modrijani, Danijela, Čuki, Nuša Derenda, Alenka Godec, Elda Viler in drugi.

Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 108.750 EUR proračunskih sredstev, kar je 15 odstotkov manj kot lani. Del stroškov programa decembrskih prireditev zagotavljajo donatorji.

Svetlobna okrasitev Ljubljane


Po Ljubljani bo nameščenih 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter lučnih girland na drevesih in na sedmih smrekah, ki bodo na Prešernovem trgu, pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pod Trančo, pri Magistratu ter v notranjosti Magistrata in na Ljubljanskem Gradu.


Sredstva za okrasitev so enako visoka kot prejšnja leta, 166.666 EUR brez DDV, in so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.

Brezplačno parkiranje


Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 1. 12. 2012 do vključno 1. 1. 2013 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu: od ponedeljka do vključno petka med 18.30 in 5.00, ob sobotah od 18.30 dalje, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5.00 naslednjega dne. Na Silvestrovo bodo med 22.30 in 23.30 uro na linijah v smeri centra razporejeni dodatni avtobusi.

Vir: Turizem Ljubljana

Oglejte si tudi