Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Video obrat v Galeriji Vžigalica

V Galerijo Vžigalica prihaja zanimiva razstva Video obrat, ki sta jo zasnovala Neven Korda in Miha Vipotnik.
Z raziskovalno-razstavnim projektom Video obrat želi Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana podrobneje raziskati in predstaviti eksperimentalne (video, večdisciplinarne, novomedijske) umetniške prakse in s tem aktualizirati tudi video arhiv Postaja DIVA, na podlagi katerega je njihova raziskava sploh mogoča.


Kaj je torej eksperimentalna ali strukturna praksa v okviru določenega medija oziroma izraznega sredstva? V čem se kaže kreativna in eksperimentalna raba tehnologije? Kakšne so metode, tehnike, postopki in značilnosti umetniške govorice v obratu od analognega k digitalnemu, od magnetnega traku k računalniškemu disku, od enokanalnih video del k večmedijskim in novomedijskim projektom? Osredotočili so se na specifiko medijskega jezika in umetniškega izraza v želji, da bi preobrnili prevladujoči diskurz o sodobnih video in novomedijskih delih, ki daje prednost temi ali zgodbi in kontekstu. Projekt gradijo skupaj z umetniki, ki so jih izbrali glede na dolgoletno aktivno delovanje in delo v polju eksperimentalne novomedijske prakse. Od januarja doslej so poleg raziskovanja, razgovorov in tekstov pripravili vrsto odprtih in internih predavanj, projekcij, delavnic, performansov in instalacij Nevena Korde, Marka Košnika in Mihe Vipotnika. Aktivna vključitev raziskovalcev s pisanjem in objavljanjem tekstov in zapiskov na blogu je poteza, s katero želijo vzpostaviti enakovredno odgovornost pri izjavljanju; raziskovalci v besednem in umetniki v avdiovizualnem polju.

Tokratno razstavo v Galeriji Vžigalica sta zasnovala Neven Korda in Miha Vipotnik. Oba sta zelo zgodaj detektirala potencial medijskih praks, s katerimi sta aktivno posegala v javne sfere: Vipotnik že v 70. letih v televizijo, video festivale in galerije; Korda pa v 80. letih v klubsko kulturo in medijske dogodke. Oba se ukvarjata tudi z arhiviranjem lastne prakse in v novejše projekte vključujeta segmente preteklih, s čimer med drugim komentirata tudi svoj odnos do novih tehnologij in metodologij dela ter komuniciranja z javnostjo. Pri svojem delu pogosto sodelujeta z drugimi avtorji in delujeta kot pobudnika in organizatorja skupinskih projektov.

Oglejte si tudi