Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Vetrne leče, ki proizvedejo trikrat več energije

Klasične vetrne turbine s tremi rezili so zelo neučinkovite pri pridobivanju energije z vetra. Zato jih za konkretno pridelavo energije potrebujemo na stotine. Toda učinkovita turbina prihodnosti je videti popolnoma drugačna, če verjamemo profesorju Yuji Ohya iz Univerze v Kyushu. Ohya in njegova ekipa je pred kratkim predstavila »vetrne leče«, ki naj bi potrojile proizvodnjo energije pridobljene iz vetra.

Nove oblike vetrnih turbin so bile predstavljene na sejmu energije v Yokohami že leta 2010. Delovanje novih turbin je podobno povečevalnemu steklu, ki osredotoči svetlobo sonca, ki jo lahko uporabimo za zanetenje ognja, le da je tu princip uporabljen na vetru. Vetrne leče osredotočeno zberejo veter in ga pretvorijo v energijo. To je možno s posebnim obročem (imenovan "brimmed diffuser"), ki povečuje vetrno energije, ter posebno turbino, ki se vrti glede na veter posnet iz obroča. Vsaka leča meri 112 metrov v premeru in lahko zagotovi dovolj energije za povprečno gospodinjstvo.

 

Ohya še ne ve, če bodo njegove vetrne leče šle v komercialno pridelavo, verjame pa, da bi lahko zagotovile bolj estetsko privlačno alternativo tradicionalnim morskim turbinam.

Oglejte si tudi