Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

»HEJ TI! – zavaruj se: internet je rast pa tudi past!«

V Družinskem gledališču Kolenc že več kot 15 let aktivno sodelujemo z osnovnimi šolami in pripravljamo gledališke predstave, ki temeljijo na šolski učni snovi. S svojim pristopom gledališke animacije želimo otrokom omogočiti aktivno doživljanje različnih življenjskih situacij – na ta način doživetje ponotranjijo v izkušnjo in s tem sočasno na zabaven in nepozaben način širijo svoje zavedanje, razvijajo svojo dojemljivost ter se učijo sodelovanja.

Na takšen način smo zastavili tudi  nov projekt, ki ga bomo v šolskem letu 2014/15 izvajali v sodelovanju z Zavarovalnico  Triglav.

 

Nekaj uvodnih besed o projektu:

Ob prebiranju tematskega razpisa Zavarovalnice Triglav nas je pritegnila tema varnosti na internetu. Tema, ki je zagotovo vsako leto bolj aktualna zaradi vse pogostejše uporabe interneta med mladimi. Kljub številnim opozorilom in celo programom, ki odkrito svarijo otroke in mladostnike pred nevarnostmi interneta,  je zlorab vedno več.

Zavarovalnic Triglav nas je izbrala, da skupaj pripravimo in izvedemo projekt, s katerim bomo povezali 48 slovenskih osnovnih šol in mladim od 4. do 9. razreda na doživljajsko bogat, hkrati pa tudi zabaven način prikazali zgodbo o varnosti na internetu. Kratki animacijski gledališki predstavi  bo sledil zabaven kviz, na katerem  bomo poskušali spodbuditi živahen pogovor o izkušnjah na internetu. K sodelovanju smo povabili učence druge in tretje triade, dogodek pa bo predvidoma trajal dve šolski uri.  Predstavniki starejših razredov bodo svetovali mlajšim, itd. Vsak razred bo po končanem obisku po želji zbiral prispevke, slike, izjave o svojem  videnju varnosti na internetu.  Prispevke bomo zbirali in najboljše tudi objavili v e-brošuri, ki bo izšla ob koncu projekta. Tako bodo učenci in učenke sooblikovali skupno brošuro. Na koncu projekta bo šola, katere učenci bodo prispevali doživljajsko najbolj zgovorne izdelke, ki jih bodo izbrali znani umetniki,  nagrajena z nagradnim izletom v središče Slovenije.

 

Menimo, da je program za osnovnošolske otroke izjemnega pomena, saj bo mladim uporabnikom interneta gotovo  pomagal pri razjasnitvi dobrih lastnosti interneta, hkrati pa bo izrazito predstavil tudi njegove pasti, ki so za mlade lahko zelo škodljive, v nekaterih primerih pa celo pogubne. S sooblikovanjem brošure bodo mladi tudi sami pomembno prispevali k ozaveščanju pravilne rabe interneta v širši družbi.

Zavarovalnica Triglav nam je omogočila, da je program za vse udeležene šole popolnoma brezplačen.

 

Člani Družinskega gledališča Kolenc iskreno verjamemo v projekt, veseli pa nas tudi odličen odziv šol, saj so – dobrih deset dni po zaključku šolskega leta – vsa predvidena mesta za sodelovanje že zapolnjena, pri projektu pa bodo sodelovale osnovne šole iz vseh slovenskih regij.    Veselimo se prihodnjega šolskega leta in upamo, da bomo s projektom uspešno širili zavest o vseh pasteh, ki na najmlajše uporabnike interneta prežijo ob nepravilni rabi interneta in seveda tudi o vseh radostih, ki nam jih nudi, ob zavedanju, da je internet rast, pa tudi past.

 

 

Oglejte si tudi