Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Predstavitev spletne strani Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne

V torek, 8.aprila 2014, je na Ministrstvu za obrambo potekala novinarska konferenca, na kateri je minister za obrambo Roman Jakič, kot predsednik Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne (1914–1918) skupaj z nekaterimi drugimi člani predstavil njegovo poslanstvo in naloge. Direktor Urada Vlade RS za komuniciranje Boštjan Lajovic je predstavil spletno stran z domeno 100letprve.si.

 

Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne je bil ustanovljen poleti 2012, z namenom da bo zagotavljal usklajeno delovanje kulturnih in znanstvenih ustanov, šol, društev in drugih podobnih odborov ob praznovanju 100-letnic 1. svetovne vojne. 

Naloga odbora je tudi organiziranje oziroma pomoč pri organiziranju prireditev in dejavnosti, povezanih z zaznamovanjem 100-letnic dogodkov iz 1. svetovne vojne, predvsem osrednjih. Odbor obenem pripravlja in vodi koledar dogodkov, posvečenih 100-letnicam 1. svetovne vojne in ki bodo do leta 2018 potekali na Slovenskem ali v tujini in ki se jih bodo udeležili slovenski predstavniki. Kot je pojasnil minister Jakič, bo odbor koledar praviloma potrjeval na dva do tri mesece, objavljen pa bo na spletni strani z domeno 100letprve.si. Med nalogami odbora je tudi skrb za skupno zunanjo podobo dogodkov in dejavnosti, povezanih z zaznamovanjem obletnic dogodkov iz 1. svetovne vojne, je še dejal minister Jakič.

 

Skladno z vladno odločitvijo, sprejeto oktobra lani, ima mandat predsedovanja odboru obrambni minister, člani odbora pa so predstavniki ministrstev za obrambo, za zunanje zadeve, za kulturo ter za izobraževanje, znanost in šport, Urada predsednika RS, Urada Vlade RS za komuniciranje, znanstvenih, muzejskih in arhivskih ustanov (Zgodovinskega inštituta Milka Kosa, ZRC SAZU, Inštituta za novejšo zgodovino, Inštituta Nove revije – Zavoda za humanistiko, Slovenskega znanstvenega inštituta z Dunaja, Muzeja novejše zgodovine in Arhiva RS), agencije SPIRIT, Ustanove Fundacija Poti miru v Posočju, Novogoriškega odbora za praznovanje 100-letnic 1. svetovne vojne ter Občine Kobarid. 

 

Minister Jakič je poudaril, da je poslanstvo odbora, da prispeva k utrditvi kolektivnega zavedanja na Slovenskem o pomenu 1. svetovne vojne za življenje prebivalcev in celotno skupnost ne le politično, temveč predvsem v smislu raznovrstnih izkušenj, ki jih je prinesla vojna. Pojasnil je, da je glavna naloga nacionalnega odbora zagotavljanje usklajenega delovanja različnih ustanov pri zaznamovanju dogodkov iz 1. svetovne vojne, zaradi česar se je odbor povezal s kulturnimi, znanstvenimi, izobraževalnimi in državnimi ustanovami ter slovenskimi predstavništvi v tujini. Kot je dejal minister Jakič, bo sodelovanje posebno intenzivno s Kobariškim muzejem, Ustanovo Fundacija Poti miru v Posočju, s Tolminskim muzejem, Goriškim muzejem, Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU.

 

Podpredsednica odbora in predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU izr. prof. dr. Petra Svoljšak je v nadaljevanju govorila o pomenu in vsebini zaznamovanja 100-letnic 1. svetovne vojne v Sloveniji in tujini ter o glavnih projektih in dejavnostih za zaznamovanje 100-letnic 1. svetovne vojne v obdobju 2014–2018. Kot je dejala izr. prof. dr. Petra Svoljšak, je glavna naloga odbora ozavestiti slovensko javnost, da je bila 1. svetovna vojna odločilni čas v intenzivnem 20. stoletju, ko so Slovenci dejavno vstopili v zgodovino in jo soustvarjali. Kot je dodala, odločitev Republike Slovenije glede praznovanja 100-letnic 1. svetovne vojne izraža željo po preseganju delitev, ki so Evropo pred sto leti pahnile v vojno, po krepitvi zamisli sobivanja in strpnosti ter spodbujanju medgeneracijskega dialoga.

Pojasnila je, da bo odbor vsako leto organiziral osrednji državni dogodek, in sicer bo 9. septembra letos osrednja državna komemoracija potekala pred Kostnico padlim vojakom 1. svetovne vojne na ljubljanskih Žalah, 21. marca 2015 bo na Trgu Evrope med mestoma Gorica in Nova Gorica slavnostno odprtje Poti miru od Alp do Jadrana, konec julija 2016 bo osrednja slovesnost pred rusko kapelico pod Vršičem, leto pozneje pa bodo v Kobaridu organizirali koncert vojaških orkestrov pod taktirko Riccarda Mutija in se spomnili sto let 12. soške ofenzive. Leta 2018 načrtujejo podpis evropske zaveze za mir, h kateri želijo povabiti slovenske in evropske poslance ter se tako spomniti konca 1. svetovne vojne.

 

Gorazd Skrt, ki je v odboru predstavnik Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (SPIRIT), je dejal, da zaznamovanje 100-letnic 1. svetovne vojne ponuja tudi priložnosti za turistično, kulturno in športno promocijo ter druge oblike promocije Slovenije, ob tem pa je predstavil dejavnosti SPIRIT. Kot je dejal, agencija tesno sodeluje predvsem s Fundacijo Poti miru v Posočju in s Furlanijo - Julijsko krajino. Tako so turistične agencije obeh držav že pripravile 30 paketov, povezanih z dogodki 1. svetovne vojne na obeh straneh meje, in bodo že maja letos začele prodajne delavnice, izvedle pa so tudi že več študijskih potovanj za zaprte skupine.

 

Direktor Urada Vlade RS za komuniciranje Boštjan Lajovic je predstavil vsebine spletne strani z domeno 100letprve.si, ki bo spremljala delo odbora. Kot je dejal, želijo na spletni strani objavljati vse novice o pomembnih dogodkih, mnenja ter stališča o vojni in njenih posledicah. Prav tako so na strani že objavljeni koledar prireditev in številne druge vsebine, na primer zemljevid Poti miru od Alp do Jadrana. S takšno vsebinsko zasnovo je spletna stran v slovenskem in angleškem jeziku namenjena zelo številni populaciji, tudi mlajši

 

Vir: Ministrstvo za obrambo RS 

 

Oglejte si tudi