Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
10°C
NED.
26°C
11°C
Oceni objavo

Seje Sveta regije v Kobaridu se je udeležil tudi minister za obrambo Roman Jakič

V petek, 20. junija, je v Kobaridu potekala 69. seja Sveta Severne Primorske (Goriške razvojne).
V prvem delu seje so župani razpravljali o Programu dela regionalne destinacijske organizacije Smaragdna pot za leto 2014, ki jim ga je predstavil direktor Regionalne razvojne agencije Severne Primorske d.o.o. Nova Gorica, Črtomir Špacapan. Sledila je predstavitev pomembnosti 4. Razvojne osi s strani mag. Almire Pirih, direktorice Posoškega razvojnega centra ter njene vključitve v Operativni program za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. S tem so se strinjali vsi prisotni župani ter podprli zahtevo po vključitvi 4. Razvojne osi v Operativni program. V nadaljevanju je bil s strani dr. Špele Ledinek Lozej predstavljen Projekt Thetris – Razvoj mednarodne tematske cerkvene poti ter študija Poplavne ogroženosti porečja reke Soče z Inštituta za vode Republike Slovenije.

 

Drugi del seje je bil namenjen srečanju županov severnoprimorskih občin ter predstojnikov in predstavnikov regionalnih razvojnih agencij ter vodilnih kulturnih in izobraževalnih ustanov v regiji z ministrom za obrambo in predsednikom Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1.svetovne vojne Romanom Jakičem.

 

V uvodu je minister za obrambo predstavil poslanstvo, naloge in dosedanje delo Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne (2014–2018) ter dogodke, ki jih bo v letih od 2014 do 2018 organiziral ali soorganiziral nacionalni odbor.

 

Minister za obrambo in predsednik Nacionalnega odbora za obeleževanje stoletnic 1. svetovne vojne Roman Jakič je svojo predstavitev strnil z mislijo, da se bo nacionalni odbor skozi celotno obdobje trudil za usklajeno delovanje ter povezovanje različnih dogodkov in projektov, ki bodo v naslednjih letih namenjeni zaznamovanju 100-letnic prve svetovne vojne. 

 

Predstavitvi ministra Jakiča je sledila predstavitev predstavnice Ustanove Fundacija Poti miru v Posočju Maše Klavora, ki je zbrane seznanila z zamislimi, pogledi, predlogi in pobudami, ki nastajajo na območju Severnoprimorske. Predstavitvama je sledila razprava članov Sveta Severne Primorske (Goriške razvojne) regije.

 

 

 


 

Oglejte si tudi