Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
10°C
NED.
26°C
11°C
Oceni objavo

Delavnica: Tehnika govora in retorika

Delavnica je namenjena vsem, ki se zavedajo, kako pomembna sta govor in dober nastop v vsakdanjem življenju.

 

Cilj seminarja je, da spoznamo osnovne težave, ki nastajajo pri nastopanju v javnosti in jih poskusimo odpraviti. Seminar poskuša zaobjeti tehniko govora in retoriko na način, ki uporabniku omogoča, da pridobljeno znanje takoj uporabi.

 

Na delavnici se bomo pogovorjali o kvalitetah dobrega nastopa in strukturi govora ter se preizkusili v veščinah javne predstavitve in retoričnem nastopu.

 

Poudarek bo na govornih veščinah. Kaj je govor? Kako nastane govor? Kako govorim? Spoznali bomo osnovne zakonitosti dihanja, artikulacije, oblikovanja glasu, besede, misli ... Naučili se bomo govorno ogreti in pripraviti na nastop, ob tem pa bomo pozorni na glasovje slovenskega jezika in se pogovarjali o dialektalnih posebnostih, ki lahko vplivajo na izrekovalne sposobnosti udeležencev.

 

Ogledali si bomo glavne značilnosti vsake besedilne zvrsti (poezija, proza, dramski tekst) in pripravo na govorno interpretacijo. Kako najdemo ritem pripovedi? Kaj je s premori? Kakšen je notranji monolog in kakšen zunanji? Kakšna je razlika med monologom in dialogom? Kako upoštevamo ločila in kakšna je njihova funkcija pri interpretaciji?

 

Delo bo potekalo v skupini, s posebnim poudarkom na individualnih govornih značilnostih udeležencev, pod vodstvom Tomaža Gubenška, univerzitetnega diplomiranega igralca, rednega profesorja za govor na AGRFT. 

 

Seminar bo poskusil upoštevati želje udeležencev in se bo sproti prilagajal in razvijal v smeri, ki bo za udeležence zanimiva in vznemirljiva.

 

Več informacij in prijavnico najdete v priponki ali na tel.št. JSKD OI Tolmin 05 380 11 70,  oi.tolmin@jskd.si

 

Oglejte si tudi