Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Prižgana svečka ob obletnici konca 1. svetovne vojne

Društvo Krajczáros Alapítvány iz Madžarske kot del mreže nevladnih organizacij iz vzhodnoevropskih držav, ki skrbijo za dediščino prve svetovne vojne, je sprožilo pobudo za skupno spominsko slovesnost dne 11. novembra. Tega datuma leta 1918 se je namreč ob 11. uri končala prva svetovna vojna. Zato so predlagali, da bi na ta dan in ob tej uri pri spomeniku ali na vojaškem pokopališču v svojem kraju, na oknu ali ob vhodu v svoje stanovanje, ustanovo ali šolo prižgali svečo in s tem izrazili svoje spoštovanje do vojakov, ki so v prvi svetovni vojni izgubili svoja življenja.

Predlog je Fundacija Poti miru v Posočju posredovala različnim organizacijam in posameznikom v Sloveniji. Pobudi sta se v Kobaridu poleg Fundacije odzvala tudi županja Občine Kobarid Darja Hauptman ter  direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec. Kljub viharnemu vremenu smo skupaj prižgali svečko na italijanski kostnici nad Kobaridom. Pobudi so se pridružili tudi člani Društva Peski iz Tolmina, ki so prižgali svečke na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču na Ločah in nemški kostnici pri Tolminu ter člani Društva soška fronta iz Nove Gorice, ki so položili venec na spomeniku na Škabrijelu.

 

Pobudi se je odzvala tudi Islamska skupnost v Sloveniji, saj je med padlimi vojaki na soški fronti tudi veliko pripadnikov njihove veroizpovedi. V spomin na padle vojake so izvedli maševanje.

Verjamemo, da so se pobudi pridružile tudi druge organizacije in posamezniki .

 

Pobudniki te skupne evropske spominske akcije želijo, da bi to dejanje postalo tradicionalno in tako pomagalo ohraniti spomin na vse, ki so umrli v 1. svetovni vojni.

 

Urška Lazar

 

 

Oglejte si tudi