Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

40 let po potresu - spominska slovesnost v Breginju

V petek, 6.maja, se je v Starem vaškem jedru Breginj odvijala spominska slovesnost ob 40. obletnici rušilnega potresa. 

Na spominski slovesnosti smo se bolj kot tistega, kar je rušilo, spomnili tistega, kar je gradilo. Ob vsej pomoči, ki je takoj po potresu prihajala iz celotne Slovenije in takratne Jugoslavije, se je kot edina pravilna izkazala odločitev za hitro izgradnjo novih prebivališč, ki so že do zime istega leta prizadetim prebivalcem ponudile streho nad glavo in novo upanje za prihodnost. S tem se je življenje v Breginjskem Kotu ohranilo.

Zbrane sta pozdravila in nagovorila predsednik KS Breginj Srečko Gašperut in župan Občine KObarid Robert Kavčič. Domačin Jožef Školč je z zbranimi delil svojo zgodbo, ki jo je doživel v Kotu. S slavnostno besedo pa je Kotarje počastil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez.
 
Kulturni program so sooblikovali učenci POŠ Breginj, mlada glasbenica Špela Menič, učenka Glasbene šole Tolmin, Ženski pevski zbor iz Sedla ob spremljavi harmonikarke Elizabete Cencič, Mešani pevski zbor Planinska roža Kobarid ob spremljavi tolkalista Uroša Nemaniča in Rezjanab Sasiedi. Življenje pred, med in po potresu smo obiskovalcem približali s predvajanjem posnetkov iz arhiva RTV Slovenija. 


Vabljeni k ogledu foto utrinkov. 

Foto: Igor Baloh

Oglejte si tudi