Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
22°C
9°C
Oceni objavo

Priprava na zimsko sezono

S 15. novembrom morajo imeti vsa motorna vozila ustrezno zimsko opremo, skladno s Pravilnikom o delih in opremi vozil (Ur. l. 44/2013) v cestnem prometu, zato pozivamo vse udeležence v prometu, da se pripravijo na zimsko sezono, ko se razmere na cestah dodatno neugodno spremenijo. Omenjeni Pravnik določa, da morajo imeti motorna vozila od 15. novembra do 15. marca ustrezne zimske pnevmatike na vseh kolesih z vsaj 3mm profilom, oz. druge pnevmatike ter obvezno zimske verige. 


Priporočamo, da svoje vozilo peljete tudi na preventivni tehnični pregled, ki ga izvajajo nekatere organizacije, ponekod tudi v sodelovanju z občinskimi SPV v okviru akcije Brezhibno vozilo - varno vozilo. Hkrati preverite tudi starost in izrabo zimskih pnevmatik, ki po priporočilih naj ne bi bile starejše kot 5 let. 


Poleg same zimske opreme vozil je potrebno pred zimsko sezono zagotoviti:
- redno vzdrževanje in čiščenje stekel na vozilu ter svetlobnih teles, zaradi boljše vidljivosti
- zamenjava metlic na brisalcih, da bodo dobro očistili vetrobransko steklo
- skrb za vzdrževanje tekočine proti zamrzovanju
- priporočena oprema v zimskem času je tudi dodatna odeja, ki pride prav ob morebitnih daljših zastojih v prometu


Zavedati se moramo, da se v zimski pogojih na mokri ali poledeneli podlagi zavorna pot vozil izredno podaljša, pri večjih hitrostih lahko znaša preko 50 ali celo 100 m. Zato moramo prilagoditi tudi naše hitrosti vožnje. 

V pogojih slabše vidljivosti ter slabših voznih razmerah na samem cestišču je še toliko bolj pomembno, da so vozniki vedno osredotočeni na samo vožnjo, da prilagodijo hitrosti in skrbijo za ranljivejše udeležence v prometu! Prav tako pa morate v primerih kritičnih dogodkov ob izstopu iz vozila uporabiti odsevni brezrokavnik, da bi vas drugi vozniki pravočasno opazili.  


Vir: Javna agencija za varnost prometa RS

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kobarid


Oglejte si tudi