Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Utrinek in Recital poezije Srečka Kosovela v Kobaridu

V Domu Andreja Manfrede v Kobaridu se je v soboto 29. 3. 2014 odvil še drugi del prireditve z naslovom VSE JE PESEM, poimenovane po eni izmed pesnikovih zbirk.
V Domu Andreja Manfrede v Kobaridu se je v soboto, 29.3. 2014, odvil še drugi del prireditve z naslovom VSE JE PESEM, poimenovane po eni izmed zbirk pesnika Srečka Kosovela.

Na njegovo  110-letnico rojstva,  18.3.2014, jev Sužidu, v rojstni vasi pesnikove matere Kartarine Kosovel (rojene Stres), potekal prvi del kratke prireditve  Utrinek  ─ Vse je pesem, ki je simboliziral poetovo kratko življenjsko pot.  Recital ─ Vse je pesem v Kobaridu pa  je z več kot 40 prebranimi pesmimi predstavil njegov  bogati ustvarjalni duh.

Poleg članov literarne skupine KD PosočjeBenečija  Rezija  (Ine Stergar, RokaAlboje, Marjete Manfreda Vakar,Barbare Š.Kutin, AndreineTrusgnach),  ki je prireditev organiziralo po idejni zasnovi in programu Ine Stergar, so v recitalu sodelovali še člani literarne skupine Mladinskega kulturno umetniškega društva Kobarid (Polona Stergar, Amadea Berginc, Meta Stergar,Ian Stergar) in Literarnega društva Ris Idrija (Sabina Eržen,Ivanka Gantar), ki so skupaj izbrali in prebrali pesmi. Povezovalni tekst Tragedija na oceanu  in Rekvijem življenja je bral Ian Stergar. Na prireditvi so sodelovali tudi nagrajeni glasbeniki GŠ Tolmin,oddelek Kobarid (Lara Flander  v duetu s Karun Zuza ─ klavir in Matic Skočir ─trobenta),  ki so na letošnjem Državnem tekmovanju mladih glasbenikov dosegli odlične rezultate. Rok Alboje je prebral pesem ,ki jo je sam napisal in posvetil Kosovelovi mami ,interpretiral pa je tudi razmišljanja o Kosovelu. Podžupanja Občine Kobarid in profesorica slovenščine na OŠ Kobarid, Božica Špolad Žuber, je predstavila delo in življenje Srečka Kosovela.  V pozdravnem nagovoru se  je  v imenu Občine Kobarid  organizatorjem zahvalila  za idejo in vsem nastopajočim za izvedbo prireditve ob 110-letnici rojstva pesnika Srečka Kosovela,čigar mati je bila rojena v Sužidu, in je bil zato še posebej povezan z našimi kraji.

 

Srečko Kosovel ima svoje korenine in sorodstvo v Sužidu pri Kobaridu, med njimi tudi Stergarjeve.Ina Stergar že načrtuje naslednji Utrinek, ki  bo posvetil na kratki predstavitvi njenih slik iz cikla Gaji in Astrali in pesniške zbirke Frenka Tominca, ki bo  26.4. 2014 ob 18.00 v Baru Cinca Marinca v Kobaridu. V juniju  pa bo Utrinek posvečen Minatiju in se bo utrnil pri jezeru na Mostu na Soči.

 

KD Posočje Benečija Rezija v sodelovanju z Občino Kobarid


 

Oglejte si tudi