Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

47. Novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja

V soboto, 14. januarja 2017, je Bovec gostil 47. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja, ki se vsako leto odvija v drugi Posoški občini. Srečanje, katerega namen je ohranitev in poglobitev odnosov med Slovenci iz obeh strani meje, je potekalo v bovškem kulturnem domu.

V imenu vseh treh posoških županov je zbrane pozdravil letošnji gostitelj srečanja, župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Pozdrave je v imenu Slovencev Videmske pokrajine prinesla kulturna delavka iz Terskih dolin Luisa Cher, ki je v svojem nagovoru povzela pomen kulture za ohranjanje slovenske identitete v Italiji ter pomen tovrstnih srečanj, ki krepijo sodelovanje in ohranjanje slovenstva.

Slavnostna govornica 47. novoletnega srečanja Slovencev Videmske pokrajine in Posočja je bila evropska poslanka Tanja Fajon. V svojem nagovoru je povedala: "V Evropski uniji, ki je prostor brez meja, se moramo toliko bolj zavedati dejstva, da manjšine ne odvzemajo, temveč krepijo. Ekonomsko in kulturno krepijo državo, v kateri delujejo, krepijo evropsko idejo združenosti v različnosti, življenja v sožitju." 

 

Tako kot pretekla leta so bila tudi letos podeljena Gujonova priznanja najzaslužnejšim posameznikom, organizacijam, društvom oziroma institucijam. Letos je Gujonovo priznanje prejela Podružnica Glasbene matice iz Špetra in Center za kulturne raziskave v Bardu. Priznanji je podelil nekdanji načelnik Upravne enote Tolmin Zdravko Likar.

Ob tej priložnosti so se Posoški župani zahvalili  Zdravku Likarju, nekdanjemu načelniku Upravne enote Tolmin, za vse, kar je v teh letih naredil na vseh področjih življenja in dela v Posočju. Ob upokojitvi so mu podarili sliko Soče, ki je nastala pod prsti slepih in slabovidnih oseb Medobčinskega društva slepih in slabovidnih oseb Nova Gorica.
Bučen aplavz je Zdravko Likar, ki je bil vsa leta gonilna sila novoletnih srečanj v Posočju in sodelovanja z Slovenci iz Videmske pokrajine, pospremil z besedami: »Čuvajte te odnose z Benečani, Rezijani in Slovenci iz Kanalske doline, kajti 47 let je res dolga tradicija, ki ne sme umreti. Trud, ki je bil vložen v tkanje stikov med prebivalstvom z ene in druge strani Kolovrata in Matajurja, Stola in Kanina, je trud številnih, ki jih nekaterih ni več med nami, drugi pa smo še tu. Tisti, ki prihajajo na oder takoj za nami, naša mladina, oni so pa naše upanje. Zato gojite te stike še naprej!«

Kulturni program novoletnega srečanja so sooblikovali člani bovških in beneških kulturnih društev ter mladi glasbeniki. 

Uradnemu delu srečanja je sledilo druženje ob veselih zvokih harmonike.  

Oglejte si tudi