Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
ČET.
21°C
12°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 21. 11. 2014, smo imeli v šoli tehniški dan. Zjutraj smo pri ročnih delih dokončali vrečko za starše, v katero smo dali različna zelišča. Lepo so dišala. Nato smo odšli na tradicionalni slovenski zajtrk. Mize so bile zelo lepo okrašene s prtički. Jedli smo kruh z maslom in medom ter pili mleko. Medtem so nas obiskali ga. ravnateljica, g. župan in občinska svetnica. Po zajtrku smo šli v razred, kjer nam je ga. učiteljica najprej pokazala, kako se zložijo prtički, nato smo jih še sami zlagali. Lotili smo se priprave zeljnih krpic. Najprej smo narezali zelje in čebulo. To smo s pomočjo kuharice tako dolgo pražili, da je posteklenela. V lonec smo dodali česen, papriko in narezano zelje. Dodali smo še vodo in dušili. V drugi lonec smo v vrelo vodo nasipali krpice in oboje pustili, da se skuha. Medtem ko so se zeljne krpice kuhale, smo poskusili domače jedi, ki smo jih s seboj prinesli v šolo. Ko so bile kuhane, smo zeljne krpice pojedli. Bile so zelo dobre. Začeli smo s pripravo sadnega napitka – smutija. Sadje smo lupili, rezali in ribali. Na koncu pa je ga. učiteljica vse skupaj zmešala. Bil je zelo okusen. Za zaključek smo še pospravili razred. Ta dan nam je bil zelo všeč.

 

Andrej Časek Hojnik (4. c) in Nela Nahberger (5. c)

Lovrenc na Dr. polju

Oglejte si tudi