Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Etnografsko društvo Kurenti Vetrovniki Kidričevo

Kot pustni lik kurent smo res najbolj dejavni in razpoznavni v času pustovanja, kot društvo pa delujemo tudi čez celo leto.

Vsako leto imamo društveni izlet. Bili smo v Bihaču (BiH), Banji Luki (BiH), lansko poletje pa smo bili na tridnevnem izletu v Beli krajini. Tam smo si ogledali lokalne znamenitosti in se udeležili celodnevne vožnje s kajaki po reki Kolpi. Konec poletja smo priredili ribiško tekmovanje med člani na ribniku v Učilnici v naravi. Tam tudi izdelujemo brv, ki bo povezovala brežino in otok na sredini ribnika. Upamo, da bomo ta projekt končali v naslednjih dveh mesecih.

Decembra pa smo se udeležili dveh povork v tujini. Prva je bila za miklavževo v Avstriji v kraju Lutschach, na katero nas je povabilo pobrateno društvo Perchten Rebenland, s katerimi sodelujemo že vrsto let. Druge pa smo se udeležili v Novem Sadu v Srbiji s Koranti Demoni in Koranti iz Podlehnika.
Leto smo zaključili kot gostitelji na drsališču v Parku pod tisočerimi zvezdami. Vsem se zahvaljujemo za velik obisk. Posebej pa se še zahvaljujemo za donacije v dobrodelni akciji "Pomagajmo družini". V zameno za dobrodelni prispevek so bile na voljo razne igrače in knjige. Ves izkupiček smo nakazali socialno šibki družini iz naše občine, ki pa želi ostati anonimna.

Letošnji "fašenk" smo začeli z našim tradicionalnim skokom. Z 2. 2. na 3. 2. ob polnoči smo si opasali zvonce in "zružli" po Kidričevem ter s tem nakazali začetek našega poslanstva. Med samim pustovanjem smo bili aktivni skoraj vsak dan. Udeležili smo se Korantovega teka štirih občin, občine Videm, Podlehnik, Hajdina in Kidričevo. Obiskali smo vasi in podjetja v naši občini ter izven nje. Bili smo tudi na povorki na Hrvaškem v kraju Sračinec. Obiskali smo tudi vrtec in OŠ Kidričevo ter pospremili učence v otroški povorki v park.

Na pustni torek smo se udeležili povorke v Cirkovcah in se v večernih urah poslovili od pustnih norčij z zadnjim kurentovim zvenom.

Zahvaljujemo se podjetjem, šolam, vrtcem in posameznikom, ki so vsako leto v času pusta veseli našega obiska.


Etnografsko društvo Kurenti Vetrovniki Kidričevo

Oglejte si tudi