Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Srečanje planincev pod Ježo

Lepo jesensko jutro v nedeljo 25. oktobra 2015 je obetalo lep dan.
Že kmalu po osmi uri smo se začeli zbirati pred Domom pod Ježo (740 m). Kanalskim planincem in italijanskim planincem iz Club Alpino Italiano Sezione “Monte Nero” – Cividale Sottosezione “VAL NATISONE” so se pridružili planinci iz Planinske sekcije Gora, PD Nova Gorica, PD Tolmin, PD Kobarid, PD Podbrdo, PD Kamnik in Slovenskega planinskega društva Trst.

Po pozdravnem govoru organizatorjev je 150 pohodnikov krenilo na začrtano pot. Po lanskem žledolomu je pot lepo očiščena. Na slovenski strani so jo očistili markacisti in prostovoljci iz našega društva, na italijanski strani pa planinci iz CAI Val Natisone. Vsem gre posebna pohvala in zahvala.

Pot je vodila strmo navzdol k bistri reki Idriji, na mejo med Italijo in Slovenijo. Prečili smo reko, opazili še obmejno hišico in mimo nje navzgor nadaljevali skozi Breg (Klobučarji) do bivšega mejnega prehoda Solarji. Po krajšem počitku smo pot nadaljevali po muzeju na prostem in prišli na najvišjo točko pohoda (1115 m) Na Gradu (Klabuk). Postanek je bil namenjen predvsem razgledom: Triglav se je bleščal v soncu, krnsko pogorje, spodnje Bohinjske gore, Porezen, Banjška planota, Savudrija, pod nami pa Tolmin, Reka Soča, Benečija…. Res čudoviti razgledi za tako sorazmerno majhno nadmorsko višino (1115 m). Z Grada smo čez Plateno pot nadaljevali do Bukove Ježe in nato še na Ježo, od koder smo se spustili do Doma pod Ježo. Vzdušje je bilo zelo prijetno in sproščeno, pot lepo speljana in zanimiva, čutila se je pozitivna energija med pohodniki. Pohod sta vodila Massimiliano Miani iz CAI in Katja Žagar iz našega društva.

Po celotni poti, ki je bila nadvse zanimiva in raznolika, nas je spremljala zgodovina 1. svetovne vojne, katero sta še dodatno z besedami oživljala planinska vodnika in dobra poznavalca takratnih razmer in terena Joško Dakskobler in Joško Kodermac.

Ob povratku smo se na ploščadi za Domom okrepčali z odličnimi italijanskimi testeninami. Druženje smo nadaljevali ob pečenem kostanju, mladem vinu in sladicah in nazdravili našemu dolgoletnemu, že 10 letnemu druženju. Za dobro razpoloženje in ples je skrbel ansambel iz Benečije. Sledile so zahvale vseh organizatorjev, pozdrav župnika iz vasi Matajur Boža Zuanella, verjetno zadnjega Martina Čedermaca za ohranjanje slovenstva v Benečiji. Gostje iz CAI Val Natisone so v znak dolgoletnega sodelovanja in prijateljevanja našemu društvu podarili sliko Kaninskega pogorja.

Srečanje je bilo zelo uspešno, utrdili smo stara znanstva in spoznali nove planinske prijatelje.

Srečanje je bilo tudi velika reklama za Dom pod Ježo, saj je veliko planincev tako iz Slovenije kot iz zamejstva spoznalo naš Dom z okolico.

Domov smo se vrnili hvaležni za še en lepo preživet dan v naravi in dobri družbi, polni energije in zadovoljstva.

Zahvala organizatorjem, vsem udeležencem, zlasti vsem planincem iz CAI Val Natisone in Društvu Gora za prijetno druženje. Hvalica Milanu in Irmi pa zahvala za pripravo prostora ter celotno postrežbo.

Che bella giornata – stavek, ki je bil pogosto izrečen med udeleženci srečanja.

 

Odsek za informiranje

 

Oglejte si tudi