Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
12°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

Najvišja svetovna nagrada za ekologijo podeljena borcu proti sežiganju odpadkov v cementarni

Letošnji prejemnik najvišjega priznanja za okoljske aktiviste »Goldman Enviromental Prize«, ki ga vsako leto podeljujejo v Ameriki po enemu predstavniku vsake celine, je prvič iz Slovenije.  Prejel ga je Uroš Macerl, predsednik društva Ekokrog, ki mu je s svojim desetletnim delom v Zasavju uspelo cementarni Lafarge, korporaciji z  močnimi političnimi povezavami, preprečiti sežiganje odpadkov. Uroš Macerl je doma iz hribovske vasice, nekaj kilometrov oddaljene od trboveljske cementarne. Odločil se je za ekološko kmetovanje, ovčerejo in konjerejo, a  ugotovil, da onesnaževalci  uničujejo zemljo in zdravje,  in se temu odločno uprl. Sprejema nagrajenca najvišjega okoljskega priznanja v svetu, nagrade,  poimenovane tudi »Nobelova nagrada za okoljske aktiviste«, smo se 30. 4. 2017 na brniškem letališču in na njegovem domu v Ravenski  vasi udeležili tudi predstavniki društva EKO Anhovo in dolina Soče. 

Ob sprejemu je o svojih vtisih po štirinajstdnevnim bivanju v Ameriki in pogovorih o okoljskih težavah povedal: »Imam občutek, da nas je vse več in da se v svetu vedno bolj zavedajo, kaj pomeni sežiganje odpadkov.« Hkrati pa dodal: »Kapital je zares neizprosen. Šteje samo dobiček. Ni milosti, ko gre za življenje otrok, ljudi, uničevanje narodnih parkov … « V pogovoru za RTV Slovenija je opozoril tudi na težave okoliških prebivalcev  cementarne Anhovo. Uroš Macerl  problematiko naše doline pozna, na okrogli mizi v Desklah je 14. 2. spodbudil  krajane k aktivnemu boju za zaščito okolja. Opozoril je, da sta le dve poti, ali poklekneš pred kapitalom ali se boriš. Pot do uspeha je samo ena: »Združevanje ljudi, znanja, lokalne skupnosti in ogromno, ogromno vztrajnosti.« Politika pri nas po njegovem mnenju kaže dva obraza, na en način politiki govorijo, da bomo zelena država, na drug pa s figo v žepu spreminjajo zakonodajo v prid onesnaževanju.

Okoljevarstvenik iz Zasavja je po prejemu nagrade postal z veliko večino glasov tudi osebnost tedna na Valu 202. Na vprašanje novinarke, kako so zaprtje cementarne Lafarge in s tem izgubo delovnih mest sprejemali zaposleni, je odgovoril, da se zaveda, da je to zelo huda težava in  vsakogar zelo prizadene,  a še več negativnih posledic prinaša onesnaževanje okolja. »Koliko ljudi bi obolelo, pobegnilo, zlasti izobražencev. Ohranili bi 70 delovnih mest, izgubili pa nekaj sto.« 

Cementarni Salonit Anhovo je uspelo pridobiti dovoljenje za sežiganje odpadkov, vendar se v občini  število prebivalcev manjša,  tudi zaradi odseljevanja. V letu 2010 je bilo po podatkih statističnega urada v občini Kanal ob Soči 5772 prebivalcev, ob koncu leta 2016 pa le še 5386. V samo šestih letih se je zmanjšalo za 9,3 odstotka.

Besedilo: Irena Hočevar Križnič

 

Oglejte si tudi