Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Kanal po zaslugi prostovoljcev pričakal turistično sezono urejen in polepšan

Maj je za mnoge najlepši mesec in če se na čistilni akciji zberejo člani PGD Kanal, Lovske družine Kanal, društva O.Z.O.N. s Pečna, Društva 4x4, Društva upokojencev Kanal, Turističnega društva Kanal, pevskega zbora Kazimir Nanut, Etnološkega društva Liški pustje, PD Soča, Kluba keramikov Kanal, ŠD Morsko, KKM in še posamezniki, ki ne gledajo na uro, koliko časa so namenili za neplačano delo, dobi tudi domači kraj lepšo podobo. Očiščeni so zidovi, za čiščenje katerih bi morali iz občinskega proračuna kar globoko seči v denarnico, polepšane so gredice sredi Kanala in središče Morskega, urejene so brežine reke Soče, trim steza in zaraščene poti pa postanejo spet vabljive za sprehajalce.

Predsednik KS Kanal Ivan Križnič je 16. 5. povabil na koordinacijski sestanek pred čistilno akcijo predstavnike društev, ki delujejo v KS Kanal, in odziv je bil zelo velik. Društvi OZVVS Kanal in PD Kanal sta se opravičili, vendar že sami izvajata akcije urejanja okolja v drugih predelih občine. Dogovorili so se, kako bo potekalo delo. Povabilu za sodelovanje so se odzvali tudi Cestno podjetje Nova Gorica, Slovenske železnice, Elektro Primorska, d. d., in Komunala Nova Gorica, ki so brezplačno poskrbeli za varnost dela, prevoz rastlinja in nabavili sredstva proti ponovnemu zaraščanju zidov.

Akcija se je začela že na začetku pomladi. V središču Kanala sta s prodnatim kamenjem polepšala gredice in uredila cvetje Julijan Boltar in Slavko Brezavšček. V soboto, 20. 5., je potekala osrednja akcija. Gasilci PGD Kanal s predsednikom Samom Šuligojem so odstranjevali rastlinje na zidovih od kanalskega mostu proti Tolminu. Zelo aktivni so bili tudi lovci Lovske družine Kanal, ki so s svojo opremo odvažali vejevje in rastlinje na brežini reke Soče. Starešina LD Kanal Milivoj Hlede se je dogovoril s SENG-om za soglasje in poskrbel za varno delo. Člani društva O.Z.O.N. s Pečna so urejali plažo ob Soči. Sprehajalna pot od Soče do Parka Pečno je tako še lepše dostopna. Čistilne akcije so se v velikem številu udeležili tudi člani Društva 4x4 in drugih društev, ki delujejo v občini, pa tudi nekateri posamezniki. Še posebej veliko truda je v delo vložil Klemen Nanut. Pevci pevskega zbora in Nanutova družina so očistili zid pod Gradom in trim stezo.
Ker je v soboto dež preprečil dokončanje dela, so akcijo ob bregovih Soče nadaljevali v nedeljo, 21. 5., in v petek, 26. 5., ko so gasilci PGD Kanal s svojo opremo očistili še zidove od železniškega podhoda do železniške postaje v Kanalu. Marko Kacin je s sovaščani zgledno uredil središče vasi Morsko in vaško korito. V zadnjem tednu maja pa je potekala čistilna akcija, na kateri so združili moči člani TD Kanal, ŠD Morsko in Društva upokojencev Kanal.

Prostovoljci z veseljem pogledajo za seboj opravljeno delo. Velikokrat pa njihov zagon zatrejo kritizerstvo in birokratske ovire. Ljudje, ki so za kraj pripravljeni narediti ure in ure prostovoljnega dela, namesto pohvale marsikdaj od tistih, ki sedijo doma, slišijo le kritike in pripombe: »Zakaj pa niste očistili pred našo hišo?« ali pa so zaradi svojih prizadevanj v dobro domačemu okolju celo kaznovani, češ da ni bilo narejeno po črki zakona. Marsikoga pa tudi jezi, da je v občinskem proračunu za te namene predvidenih veliko sredstev. Nekatere občinske službe in pogodbeniki prejemajo visoka plačila, na drugi strani pa na čistilnih akcijah ljudje brezplačno delajo in poslušajo še kritike. Želeli bi, da bi se tudi tisti, ki so plačani iz občinskega proračuna, pridružili pri izpeljavi prostovoljnih akcij.

 

Zapisala Irena Hočevar Križnič

 

 

Oglejte si tudi