Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Soča ponovno skozi 'luno' kanalskega mostu

Soča je bila v zgodnjih jutranjih urah sicer visoka, vendar si je le malokdo predstavljal, da se bo v nekaj urah dvignila za več metrov in ponovno drla skozi »luno« na kanalskem mostu.
Pripadniki občinske civilne zaščite in prostovoljnih gasilcev so imeli veliko dela na obeh bregovih Soče v Kanalu. Poplavilo je Gotsko hišo in ostale stanovanjske hiše ob njej, pod vodo so bili kletni prostori hiš na desnem bregu in kanalski kamp.   

 

Soča je prestopila bregove tudi v Desklah, kjer so gasilci zaščitili štiri stanovanjske hiše, največ dela pa so imeli v osnovni šoli, kjer je zalilo kotlovnico. Pouk so zato že dopoldan prekinili, za jutri (torek, 6. novembra) pa so ga odpovedali, saj je šola ostala brez ogrevanja. Starši, ki nimajo drugega varstva, pa bodo otroke kljub vsemu lahko pripeljali v varstvo.

 

Kakor nam je povedal poveljnik občinske civilne zaščite Dušan Petrevčič, so dopoldan v Prelesju iz vode reševali osebno vozilo, ki je zjutraj obtičalo na lokalni cesti, hitro naraščajoča Soča pa ga je odnesla. Voznik ni bil ogrožen.  

 

Skoraj ves dan je bilo zaradi poplavljenega cestišča zaprtih več cestnih odsekov, med drugim tudi Solkan - Tolmin. Obsežnost poplav v kanalski občini je presenetila tudi ministra za obrambo Aleša Hojsa, ki je obiskal Posočje. Kakor je v Kanalu povedal za Radio Koper, ga je še posebej presenetil pogled s kanalskega mostu, saj je bila gladina vode le štiri do tri metre od vozišča.

 

Vsaka takšna nesreča pa je ponovno opozorilo, da je potrebno biti vedno pripravljen in da sta organizirani civilna zaščita in gasilska služba v teh primerih še kako potrebni, je še poudaril minister Hojs.

 

Tokrat so pripadnikom civilne zaščite in gasilcem pomagali tudi vojaki. Minister Hojs je ob tem dodal: »Moram reči, vsaj kar mi je župan povedal, da so se prebivalci aktivno vključili v reševanje, športniki so recimo odpovedali treninge in pomagali. Mislim da se ob takšnih naravnih nesrečah pokaže to, kar Slovence združuje, torej pomoč ob naravnih in drugih nesrečah.«


Za oceno škode je vsekakor še prezgodaj, župan Andrej Maffi prav tako ugotavlja, da so bile tokratne poplave vsekakor obširnejše od tistih izpred treh let: »Vedno smo govorili, da smo ob božiču 2009 dosegli rekord. To moramo preklicati, danes smo presegli vsaj za pol metra gladino. To se pravi, da je škode zagotovo več. S tem da se obetajo še padavine, predvsem v Zgornjem Posočju, tako da so gasilci in civilna zaščita še v pripravljenosti, če bi se karkoli še zgodilo. O škodi trenutno težko kaj rečem, je pa vsekakor večja, kakor leta 2009.«  

 

V kanalski občini je Soča dopoldan presegla mejne vrednosti poplav iz leta 2009, pri Solkanu pa so izmerili pretok 2200 kubičnih metrov na sekundo.

V videu si lahko ogledate deročo Sočo skozi Kanal, in če imate tudi sami kakšne fotografije, nam jih lahko pošljete, da jih objavimo.   

Oglejte si tudi