Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Vstopili v deseto leto delovanja

Čas hitro mineva. Maj je mesec, ko se je leta nazaj v Kalu pripravljalo na ustanovitev turističnega društva. Glavni akterji so bili Bruno Colavini, Aleksander Humar in Metod Pirih, ki je postal tudi prvi predsednik. Od začetka do danes društvo skrbi za organizacijo pohodov, čistilnih akcij, pustovanj, kulturnih in zabavnih prireditev, miklavževanj, pa še bi se kaj našlo.

Tekst: Alenka Hvala

 

Na pobudo Marte Murovec iz Aktiva podeželskih žena so se izvedle razne delavnice in predavanja. Seznanjali smo se z zelišči in zdravo prehrano, slikali na svilo, izdelovali izdelke iz voska in ustvarjali slike iz naravnih materialov. Pa tudi z aerobiko smo se ukvarjali. Vsako leto pridne roke gospodinj poskrbijo, da na našem krajevnem prazniku ne manjka peciva, od prodaje katerega del izkupička prispevajo bolnišnici v Stari gori.

 

Skrb za svoje zdravje smo nadgradili v sklopu akcije Živimo zdravo, katere koordinatorka je bila naša članica Darja Rijavec. In v letu 2011 je Darja postala tudi predsednica novoustanovljene Folklorne skupine Kal nad Kanalom, ki kot sekcija deluje v okviru turističnega društva. V samo dveh letih delovanja pod mentorstvom Marka Prapertnika je skupina nabrala lepo število kilometrov na vajah, nastopih in revijah, tudi nekaj gostovanj imajo plesalci za sabo, še več pa jih čaka v letu 2013.

 

Skupaj z godčevskim triom Nikoli mlajši so se udeležili nekaj usposabljanj in izobraževanj. Pika na „i“ pri delovanju skupine pa pomeni izdelava plesnih kostumov. Nastali so na osnovi raziskave o oblačilni kulturi v naših krajih, v katero so folklorniki pod vodstvom Elze Pavšič vložili veliko truda in časa. Kalske hmašne obleke s prehoda iz 19. v 20. stoletje so bile prvič predstavljene na naši Angelski nedelji v letu 2012. Brez velike podpore Občine Kanal ob Soči, ki je razumela pomen tovrstnega ohranjanja kulturne dediščine, tega ne bi dosegli.

 

Mladi iz sekcije našega društva so v preteklih letih pokazali, da znajo poprijeti za delo, če govorimo isti jezik. Udeležujejo se pustovanj, tudi na kakšnem pohodu jih je bilo videti. Letošnjo čistilno akcijo so sicer prespali, sem pa prepričana, da bodo prihodnje leto zopet sodelovali. Pri pripravi prireditvenega prostora in parkirišč za našo Angelsko radi priskočijo na pomoč, tudi pri izvedbi same prireditve sodelujejo.

 

Na pobudo mladih je v letu 2010 zaživel prvi Bukafest, tradicija se nadaljuje in letos avgusta bo že četrti. V sklopu prireditve je postavljena tudi razstava izdelkov otrok iz vrtca v Kalu, v lanskem letu pa je bila izvedena še „ustvarjalnica“, katere se je udeležilo preko dvajset otrok. Pred dvema letoma so mladi oživili nogometni turnir, ki je pred veliko leti že potekal. Takrat so bili glavni akterji iz sedanje generacije 40+.

 

Naša Miklavževanja zadnja leta izzvenijo kot prednovoletno srečanje krajanov. Po igrici, ki jo pod vodstvom Veronike Konjedic naštudirajo otroci veroučnih skupin, skupaj pričakamo Miklavža in kakšno rečemo na placu pred cerkvijo.

 

In že smo v letu 2013, ko vstopamo v 10. leto delovanja. Začelo se je pestro, zima nas je obilno nagradila s snegom in smučišče v Kalu je po več letih ponovno zaživelo. Upravljavci smučišča iz SK Salonit Anhovo so čez celo sezono skrbeli, da je vse potekalo po predpisih in da so bili smučarji s pripravo prog zadovoljni. Izvedene so bile tri veleslalomske tekme, med šolskimi počitnicami pa so organizirali tudi smučarski tečaj. Da so se obiskovalci lahko pogreli so skrbeli mladi iz Kala v priročni okrepčevalnici.

 

Za nami je tudi pustovanje, občni zbor, pohod „Za Jurjevo na Lašček“ in kresovanje, letos na Okroglem. Na vsakoletni izlet smo se podali na Avstrijsko Koroško.

 

Čistilna akcija je bila izpeljana kljub ne preveč ugodnemu vremenu, le začetek se je zamaknil za kakšno uro.  Koordinator Bruno Colavini  ugotavlja, da se je kljub vsakoletnemu čiščenju nabralo veliko odpadkov, predvsem plastenk, pločevink in ostankov azbesta. Zelo pohvalno je, da sta se akcije udeležila tudi dva predstavnika najmlajše generacije krajanov, osemletna Tilen Šuligoj in Alen Konjedic.

 

Čaka nas pa še veliko dela. V juliju najprej etnološko obarvana prireditev pri Svetem Tomažu, v avgustu Bukafest, septembra Angelska nedelja in nogometni turnir, sledil bo jesenski pohod v oktobru, leto pa bomo zaključili z Miklavževanjem.

 

Pred koncem novembra pa je pred nami še ena pomembna odločitev – izvolitev novega predsednika Turističnega društva Kal nad Kanalom, ki bo poskrbel, da bo delo še naprej potekalo v zadovoljstvo vseh članov društva in krajanov Kala nad Kanalom.

 

 

                                                                                                    

                                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi