Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

S polnimi pljuči kulture

V okviru prireditev ob letošnjem občinskem prazniku smo 24. aprila slovesno odprli tudi večnamensko dvorano v Kanalu, ki bo omogočala vaje številnim društvom, rekreacijo malčkom v vrtcu in organizacijo prireditev. Kakor so poudarili na prireditvi, ki so jo izvedli kanalski osnovnošolci, MPZ Kazimir Nanut in pevski zbor učiteljic OŠ Kanal, si krajani želijo, da bi dvorana dihala "s polnimi pljuči kulture".
Čeprav ima naša občina sodobno urejeno prireditveno dvorano z 230 sedeži v Desklah, je bila investicija za  ureditev večnamenskega prostora v nekdanji šolski telovadnici v Kanalu, upravičena, je prepričan župan Andrej Maffi: "Ta 50, tudi 70-letna želja prebivalcev Kanala se je sedaj uresničila. Ne nazadnje je Kanal kulturno zelo dejaven, tako da je bilo takšen prostor s 140 sedeži potrebno zagotoviti."

 

Nova dvorana ima premične tribune in prilagodljiv oder, kar bo omogočalo najrazličnejšo uporabo prostora. Kakor smo se lahko prepričali na prireditvi ob slovesnem odprtju, je v njej zelo dobra tudi akustika. Večnamensko dvorano bodo tako lahko uporabljala društva, šola in krajevna skupnost, ki si je za preureditev stare osnovnošolske telovadnice tudi močno prizadevala. "Pričakujem domiselne kulturnike in gledališčnike, ki bodo ta prostor znali izkoristiti. Če bo praksa pokazala, da je odrsko tehniko potrebno še kaj dopolniti, bomo to naredili," poudarja župan Maffi.   

 

Na prireditvi ob odprtju dvorane je ravnateljica Osnovne šole Kanal Milka Zimic povedala, da je ta dogodek za šolo praznik, podoben tistemu, ko so  pred 50-imi leti, ko so se preselili v novo šolsko stavbo, ali pa podoben prazniku, ko so se desetletje pozneje starši razveselili vrtca v Kanalu, pa tudi tistemu, ko je šola nekaj let pozneje dobila telovadnico – prostor, ki so ga tokrat odprli v prenovljeni drugačni podobi in funkciji: „Danes se torej veselimo nove pridobitve – nove večnamenska dvorane, ki smo si jo na šoli in v vrtcu zelo, zelo želeli. Želel in potreboval pa jo je tudi kraj - predvsem društva in združenja, ki jih v Kanalu ni malo. Nastopati na čisto pravem odru, ki ima čisto prave gledališke zavese, pa luči in gledališke reflektorje, gledalci pa sledijo igri in dogajanju na odru na čisto pravih tribunah - kar smo z našimi učenci neučakano preizkusili že pred odprtjem - to je za naše najmlajše posebno doživetje.“

Zadovoljstvo z novo pridobitvijo Kanala je izrazil tudi predsednik krajevne skupnosti Marko Bucik.

Za prenovo nekdanje šolske telovadnice in opremo večnamenskega prostora je občina odštela dobrih 620 tisoč evrov, več kot polovico so jih pridobili preko evropskih razpisov, dobršen del pa so zagotovili tudi z naslova cenejše izgradnje kanalske tržnice.

 

 

Oglejte si tudi